Complexul Muzeal Orheiul Vechi

complex muzeal muzee republica moldova

 

Complexul Muzeal Orheiul Vechi

Complexul Muzeal Orheiul Vechi, alcatuit din diverse vestigii descoperite in acest spatiu din antichitate pana in evul mediu, se numara printre cele mai cunoscute obiective turistice culturale din Republica Moldova, fiind localizat din punct de vedere geografic in Raionul Orhei, la o distanta de aproximativ 60 km de Chisinau, intr-un cadru natural pitoresc, pe Valea Rautului, unul dintre afluentii fluviului Nistru.

Album foto Complexul Muzeal Orheiul Vechi

Harta zonala Complexul Muzeal Orheiul Vechi

Descrierea Complexul Muzeal Orheiul Vechi

Inscris pe lista patrimoniului cultural mondial, de catre UNESCO, Complexul Muzeal Orheiul Vechi se intinde pe o suprafata de cateva zeci de hectare, ce faceau in trecut parte dintr-un vechi oras medieval: Orhei. Complexul este format din vechi vestigii arheologice, lasate in urma de diversele civilizatii care si-au dus existenta in acest spatiu cuprins intre Nistru si Prut. De-a lungul fasiilor de pamant masive si stancoase, cunoscute sub numele de Pestere, Butuceni, Potarca, Selitra si Scoc, se gasesc in prezent ruine al unor vechi fortificatii, lacasuri de cult rupestre si diverse locuinte, despre care arheologii spun ca dateaza inca din secolele XIII – XIV, din perioada tatarilor si a mongolilor, cat si din secolele XV – XVI, din vremea constituirii Moldovei.

Orheiul este considerat un adevarat complex muzeal si arheologic, dar si natural, aici gasindu-se o biodiversitate incantatoare, impletita cu un cadru arheologic, reprezentat de santuri si ruine, ramase din vechile asezari arhaice ce se gaseau aici in urma cu sute de ani. In urma sapaturilor arhelogice desfasurate de-a lungul timpului a fost descoperita si o parte din Cetatea Orheiului, distrusa aproape in totalitate in urma navalirilor tatarilor si mongolilor din jurul anilor 1241. Din numeroasele fortificatii existente in trecut, alcatuite din lemn, pamant si piatra, in prezent mai sunt vizibile anumite fasii si santuri de piatra, singurele ce au mai rezistat in timp.

Complexul Muzeal Orheiul Vechi, ce a jucat in trecut rolul de centru de aparare a granitelor de est ale Moldovei, detine o mare importanta culturala si istorica, fiind localizat pe structuri geologice ce dateaza de milioane de ani, cuprinse intre satele Trebujeni si Butuceni, de-a lungul Vaii Rautului. Acest sistem de monumente istorice, desfasurate de-a lungul unor forme de relief deosebite, a fost descoperit incepand cu anul 1947, cand diversi specialisti au inceput aici o profunda activitate arheologica. Printre cele mai importante obiective din intregul complex se numara ruinele vechii Cetati a Orheiului, numeroasele complexe rupestre si o biserica rupestra, cunoscuta sub denumirea Manastirea lui Bosie, unul dintre cele mai spectaculoase lacasuri de pe intreg teritoriul Basarabiei, ridicat in jurul anului 1675.

Peisajul de la Orheiul Vechi este intregit de Valea Rautului, care si-a creat un traseu sub forma unui canion, in rocile calcaroase de aici. Panoramele oferite sunt incantatoare, iar cei ce se vor sa viziteze aceasta straveche asezare umana  vor trai cu siguranta o experienta placuta. De asemenea, in Orasul Orhei si in imprejurimile sale pot fi vizitate de asemenea si alte obiective turistice, precum Complexul Muzeal Conacul Balioz, Muzeul de Istorie si Etnografie Orhei, sau cateva lacasuri de cult, precum: Manastirea Curchi, Manastirea Tabara sau Manastirea Hirova


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>