Complexul muzeal Tipova-Saharna

biserica biserici complex complex muzeal lacas de cult manastire manastiri obiective turistice basarabia

 

Complexul muzeal Tipova-Saharna
Complexul muzeal Tipova-Saharna este un loc incarcat cu o istorie bogata, ce dateaza inca din cele mai vechi timpuri. Tipova, localitatea situata pe malul Nistrului a lasat in urma numeroase marturii nescrise, adanc inradacinate in istoria locurilor de aici.

Album foto Complexul muzeal Tipova-Saharna

Harta zonala Complexul muzeal Tipova-Saharna

Descriere Complexul muzeal Tipova-Saharna

Se pot gasi aici cateva complexe monastice, printre care amintim lacasul de cult de Tipova. Acesta este situat in estul localitatii Tipova. Pentru o lunga perioada de timp Biserica Tipova a fost parte a Manastirii Saharna. In 1920, aceasta si-a castigat independenta, dar si numele pe care il poarta pana in prezent.

Biserica Tipova se mandrea in trecut cu numeroase icoane impresionante prin stilul si atentia prin care au fost realizate. Se spune ca icoana Maicii Domnului era facatoare de minuni.

Mergand mai departe, se inalta Schitul de la Horodiste. Manastirea de aici este realizata din 15 incaperi, printre care chiliile calugarilor, biserica si sala de mese, toate realizate in stanca. Legenda spune ca acesta este locul in care Stefan cel Mare s-a cununat cu Maria Voichita. Manastirea Horodiste a fost folosita pe post de adapost in vremea invaziilor tatarilor.

Aici, pe malul Nistrului se afla cateva monumente istorice si naturale care s-au pastrat in stare intacta de-a lungul timpului.

Traseul incepe de la Manastirea rupestra Horodiste, continuand cu Movila Turcului, Izvorul Dragonului, ajungand mai apoi la seria de cascade, Cascada Mare, Cascada Mica si Cascada cu doua nivele.

In aria aflata intre Tipova si Saharna au fost descoperite aproximativ 10 izvoare cu apa naturala. Opt dintre acestea se afla in canionul format intre localitatile Tipova si Horodiste. Din totalul de zece izvoare, sapte au apa potabila si sunt accesibile tuturor locuitorilor din zona.

Complexul de manastiri de aici este unul din cele mai de pret monumente de pe teritoriul Moldovei, conturand cu grija caracterul religios, dar si conexiunea cu natura, prin vegetatia, peisajele si cascadele de aici, ce ofera turistul linistea de care are nevoie.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>