Localitatea Dorna Arini

localitati localitati turistice obiective turistice judetul suceava vatra dornei

 

Dorna Arini

Dorna Arini este o localitate situata in partea de sud-vest a judetului Suceava, in apropierea orasului Vatra Dornei si se intinde pe 18 kilometri lungime, incepand de la Paraul Colbu pana la Podisul Sarului. Aceasta este asezata in sectorul nordic al Carpatilor Orientali, in depresiunea Dornelor la o altitudine de 806 metri.

Album foto Comuna Dorna Arini

Harta zonala Comuna Dorna Arini

Descriere Comuna Dorna Arini

Denumirea initiala a localitatii era Dorna, insa odata cu noua impartire administrativa din 1968 a fost schimbata in cea de Dorna Arini.

In comuna Dorna Arini, la poalele Dealului Barnarel, se afla Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului, ctitorita de IPS Teodosie Tomiteanul, Arhiepiscopul Tomisului. Manastirea este ridicata in intregime din lemn, ceea ce o ii ofera statutul de monument unic in tara noastra. Totodata, este cunoscuta si pentru clopotnita din lemn, care are o inaltime de 60 de metri si gazduieste 24 de clopote, dintre care cel mai mare cantareste 5 tone.

Anual, in aceasta localitate, se organizează evenimente in cadrul carora sunt etalate valorile culturale traditionale locale, si anume: Festivalul folcloric Cantecul Cetinii si Festivalul de traditii si obiceiuri de iarna. Primul festival este o manifestare culturala locala organizata, de regula, in ultima duminica din luna august, iar cel de-al doilea este organizat, de obicei, in a treia zi de Craciun.

Din Dorna Arini este posibil accesul in mai multe masive montane: Giumalau (prin Rusca si din Cheile Zugrenilor), Rarau (din Cheile Zugrenilor si Chiril), Muntii Bistritei (prin Dorna Arini si Rusca), Pietrosul Bistritei (prin Cheile Zugrenilor, Cozanesti si Rusca). Localitatile invecinate cu aceasta sunt Ortoaia, Rusca, Saru Dornei si Vatra Dornei.

Printre obiectivele turistice aflate in apropierea localitatii Dorna Arini se numara si o serie de manastiri ortodoxe care impresioneaza atat prin vechimea lor, cat si prin arhitectura lor: Manastirea Piatra Taieturii, Schitul Mestecanis, Schitul Podu Cosnei si Manastirea de Maici Acoperamantul Maicii Domnului. La cativa km de Vatra Dornei se pot vizita vestitele manastiri din Bucovina: Manastirea Putna, Sucevita, Moldovita, Voronet si Humor.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>