Cramele Milestii Mici

crama obiective turistice diverse republica moldova

 

Milestii Mici

Cramele Milestii Mici reprezinta o adevarata mandrie pentru intregul tinut al Republicii Moldova, remarcandu-se prin titlul de cea mai mare colectie de vinuri din Europa, obtinut in anul 2007, cand a intrat in Cartea Recordurilor. Cu o colectie ce depaseste in prezent peste doua milioane de sticle, Galeriile Vinicole de la Milestii Mici se intind pe o suprafata de peste 200 km.

Album foto Cramele Milestii Mici

Harta zonala Cramele Milestii Mici – Orasul vinicol Subteran

Descriere Cramele Milestii Mici

Cramele de la Milestii Mici, un paradis al vinurilor, unul dintre cele mai mari astfel de complexuri de pe intregul continent, se gasesc la o distanta de aproximativ 20 de km in partea sudica a Orasului Chisinau. Este foarte cunoscut faptul ca viticultura si vinificatia reprezinta una dintre cele mai apreciate si mai intalnite ocupatii ale locuitorilor acestei zone, care pastreaza cu sfintenie aceasta traditie de milenii intregi. Cramele de aici au fost infiintate in jurul anilor 1960, tunelurile subterane fiind amenajate dupa extragerea unei imense cantitati de calcar, folosita in constructii. Din intreaga lungime de aproximativ 250 km, pe care se intind galeriile subterane ale cramei, numai 120 de km sunt utilizati. Sunt pastrate aici colectii de vinuri valoroase, cea mai veche sticla de vin datand din anul 1973 si valorand aproape 500 euro. Vinuri rosii, albe, sau de desert, precum: Pinot, Muscat, Feteasca, Trandafirul Moldovei sau Negru de Purcari, toate sunt pastrate cu grija aici, in pivnite moderne, reprezentand una dintre cele mai valoroase comori ale Basarabiei. Conditiile de pastrare sunt prielnice, la adancimea cuprinsa intre 40 si 80 metri a galeriilor temperatura inregistrand o valoare constanta de 13 grade Celsius.

Cramele Milestii Mici, un adevarat simbol al acestor tinuturi, reprezinta o atractie pentru toti turistii care sosesc in Republica Moldova. Galeriile cramelor pot fi vizitate de oricine, insa este necesar ca in prealabil sa se faca o rezervare. In interior, turul este realizat sub supravegherea unui ghid, iar transportul se realizeaza cu ajutorul unor mici autocare. Vizita poate include si un meniu, in care sunt servite diverse vinuri si preparate traditionale specifice, la alegerea turistilor.

La fel ca si Crama Cricova, un alt taram subteran al vinurilor de calitate, Cramele Milestii Mici reprezinta o parte importanta a patrimoniului national si in acelasi timp, o atractie turistica inedita si deosebit de incitanta, in special pentru cei pasionati de acest domeniu.


 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. florentin
  2015-07-13
  14:33:13

  buna ziua,
  as fi si eu interestat de o excursie la Chisinau (sunt din Barlad), organizata de dvs. pe parcursul a 2 zile cu vizitare oras, muzee, cramele de la Milesti si Cricova.
  Organizata sambata si duminica cu cazare in Chisinau. Imi puteti spune daca organizarti asa ceva, cam la ce pet ar ajunge de persoana? Eu creda ca as aduna persoane cat sa umplem un microbuz (19-20 pers).

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>