Crucea Eroilor Neamului – Caraiman

busteni crucea caraiman monument istoric monumente istorice obiective turistice judetul prahova

 

Crucea Eroilor Neamului

Crucea Caraiman sau Crucea Eroilor Neamului este un monument dedicat eroilor care au aparat interesele Romaniei in Primul Razboi Mondial, situat in masivul Caraiman din Muntii Bucegi. Acest loc ofera cel mai impresionant punct de belvedere asupra intregii Statiuni Busteni.

Album foto Crucea Eroilor Neamului

Harta zonala Crucea Eroilor Neamului – Caraiman

Descriere Crucea Eroilor Neamului

Crucea Caraiman a fost ridicata intre anii 1926 – 1928, la o altitudine de 2291 metri si face parte din lista monumentelor istorice, fiind unica pe intregul continent european atat prin dimensiuni cat si prin altitudinea la care se gaseste. Inaltimea totala de 28 metri si lungimea bratelor laterale de cate 7 metri fiecare au situat aceasta cruce in momentul ridicarii ei pe primul  loc in intreaga lume, fiind cea mai inalta astfel de constructie. Aceasta este amplasata pe un soclu de beton inalt de aproximativ 7 metri, iar in rest este construita in totalitate din otel.

Initiativa construirii acestui monument le apartine Reginei Maria si Regelui Ferdinand I, care au pus un foarte mare accent pe dimensiunile constructiei, dorindu-si ca aceasta sa fie vizibila de la o distanta cat se poate de mare. S-a ales actualul amplasament intrucat foarte multe dintre bataliile din timpul Primului Razboi Mondial au fost duse de ostasii romani la limita Bucegilor. Cei care au condus proiectul au fost arhitectii romani George Cristinel si Constantin Procopiu, lucrarile fiind terminate in decurs de doi ani. Monumentul a fost sfintit in Ziua Sfintei Cruci, pe data de 14 septembrie 1928.

Accesul pana la Crucea Caraiman se poate realiza din Statiunea Busteni, fie cu telecabina BusteniBabele, traseul durand 12 minute, fie pe traseul marcat Jepii Mici, accesibil doar pe timpul verii. Acestea sunt cele mai simple trasee, insa se poate ajunge si cu telecabina PesteraBabele, pe traseele marcate de la Piatra Arsa si Varful FurnicaTelecabina Cota 2000 sau pe traseele turistice marcate ce pornesc de la Cabana Omu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>