Dealul cu melci – Muntii Apuseni

dealuri dealuri din transilvania muntii apuseni muntii bihorului tara motilor

 

Dealul cu melci

Dealul cu melci este o rezervatie paleontologica din Tara Motilor, aflat in comuna Vidra, sat Nemesi, in imediata apropiere a drumului DJ 762 Mihoiesti-Avram Iancu, pe versantului stang al Ariesului Mic, de-a lungul soselei, vis-à-vis de Cascada Pisoaia, in Muntii Bihorului.

Album foto Dealul cu melci – Muntii Apuseni

Harta zonala Dealul cu melci – Muntii Apuseni


Descriere Dealul cu melci – Muntii Apuseni

Aceasta rezervatie stiintifica cu o suprafata de 4,30 ha, reprezinta un recif de cochilii de melci de mare, care traiau in urma cu milioane de ani in aceste locuri, scaldate de apele calde ale Marii Tethis. Cochiliile s-au pastrat incrustate in stanca pana in zilele noastre.

Unicat geologic cu o vechime de 65-70 milioane de ani, reprezinta o alternanta de conglomerate cu gresii si marne, unde sunt incrustate 35 de specii de moluste, dintre care forma predominanta este Acteonella gigantea, cu speciile Gigantea si Lamavki Cenura.

Aceasta zona restransa situata in Muntii Apuseni a fost declarata rezervatie natuara datorita habitatului, alaturi de sedimentele ce dateaza din Cretacicul superior, care au fost formate intr-o mare ce avea fundul stancos.

Legendele spun ca aici, la Dealul cu Melci timpul se scurge in sens invers, semnele lasate in urma aducand aminte de vremurile in care Pamantul a luat nastere.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>