Defileul Lapusului

atractii naturale defileu obiective turistice judetul maramures rezervatii naturale

 

Defileul Lapusului

Defileul Lapusului este o arie naturala protejata, desfasurata pe o suprafata ce masoara aproximativ 1487 hectare, instituita in scopul protejarii si conservarii habitatelor naturale, a florei, faunei salbatice si a peisajelor uimitoare intalnite de-a lungul raului Lapus, in partea nordica a zonei Maramuresului.

Album foto Defileul Lapusului

Harta zonala Defileul Lapusului

Descriere Defileul Lapusului

Izvorand din Muntii Lapus, raul Lapus a dat nastere unui superb defileu, ce ocupa  aproximativ 36 de km din lungimea totala de 120 de km pe care se intinde intregul curs de apa. Defileul Lapusului, desfasurat intre localitatea Razoare si localitatea Rosia – Remecioara, impresioneaza prin peisajele inedite oferite de atractiile naturale constituite in forme de relief modelate in zona de apele Lapusului. Panoramele oferite de acest defileu format in cursul mijlociu al raului Lapus sunt dominate de vai inguste, succesiuni continue de regiuni stancoase si versanti impaduriti ce strajuiesc malurile raului. Turistiii au ocazia de a admira aici Cheile Lapusului, numeroase cascade, pesteri sau zone de tip canion, iubitorii de drumetii avand posibilitatea de a arunca o privire asupra intregii zone din unul dintre numeroasele puncte de belvedere ce cuprind imprejurimile pitoresti ale Lapusului. Turistii ce vor sa viziteze aceasta zona a Maramuresului pot opta fie pentru o campare cu cortul, fie pentru una dintre pensiunile ce se gasesc in Orasul Targu Lapus, sau in satele Rohia sau Remecioara.

Caracterul inedit al defileului este dat atat de dimensiunile sale, cat si de combinatia  de roci cristaline cu nivele de calcar si dolomite, intalnite de-a lungul  sectoarelor de tip canion Vima Mica – Salnita, Buteasa Rau – La Impreunatura sau la Custura Cetatelei si Custura Vimei. Piatra Cerbului si Cascada Pisatoare, inalta de aproximativ 25 metri reprezinta alte obiective naturale  deosebit de spectaculoase, ce se gasesc pe malul drept al Lapusului. Foarte aproape de aceste atractii naturale ce au luat nastere aici se gaseste si Pestera Casa de Piatra sau Casa Pintii, dezvoltata pe calcare dolomitice, a carei galerie se desfasoara pe o lungime ce masoara in jur de 15 metri.

Pe langa acest minunat obiectiv turistic natural, reprezentat de Defileul Lapusului, Tara Lapusului se bucura si de prezenta altor puncte de interes pentru turisti, precum Cheile Babei, considerate o poarta de intrare in acest tinut, faimoasa Manastire Rohia, reprezentativa pentru arhitectura specifica lacasurilor de cult de pe meleaguri maramuresene, Manastirea Rohita sau Manastirea Ruoaia. O alta locatie ce nu ar trebui ratata de cei aflati in trecere prin Tara Lapusului este Muzeul Etnografic Lapus, reprezentativ pentru specificul si traditiile acestei regiuni.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. UnKN
    2014-07-31
    11:18:57

    Foarte frumoase articolele. Imi fac concediul de vara in Muntii Rodnei si datorita informatiilor dumneavoastra o sa am mai multe locuri frumoase de vizitat.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>