Domul Romano Catolic – Timisoara

biserici dom catolic lacas de cult obiective turistice judetul timis timisoara

 

Domul Romano-Catolic

Cunoscut si sub numele de Catedrala Sfantul Gheorghe, Domul Romano Catolic din Timisoara se afla in partea de nord a orasului, aproape de palatul episcopal si de fosta resedinta a comitatului Timis, fiind catedrala Episcopiei Romano Catolice din Timisoara.

Album foto Domul Romano Catolic

Harta zonala Domul Romano Catolic – Timisoara

Descriere Domul Romano Catolic

Lacasul de cult a fost construit intre anii 1736 si 1774, constructia realizandu-se in doua etape: intre 1736-1715 si intre 1755-1774.
Inca din anul 1732, episcopul Falkenstein si-a exprimat dorinta de a ridica o catedrala si o rezidenta episcopala aici. Se crede ca proiectul initial a fost realizat de Joh. Jacob Schelblauer, consilierul Vienei. Proiectul a fost pus in aplicare in perioada 1736-1774 si, desi edificiul a fost realizat de patru constructori diferiti, Kaspar Dissel, Johann Lechner, Carl Alexander Steinlein si Johann Theodor Kostka, acest lucru nu poate fi observat, cei patru stapanind perfect tehnicile barocului.

Pe fatada se pot observa decoratiuni realizate din piatra sau din stuc. Datorita apropierii de zidul cetatii, turlele catedralei nu ating o inaltime mare. In interiorul edificiului se remarca 9 altare care sunt realizate si decorate in stil rococo si baroc. Cel care a sculptat altarele este vienezul Johan Muller. Farmecul domului este dat de felul in care au fost impodobite altarele cu icoane vechi si usile si din stejar, deosebit ornate cu nichel pur. Orga de aici a fost realizata in stil Ludovic al XVI lea si este o copie foarte bine realizata a celebrei orgi care se afla in biserica Sf. Suplice din Paris. Artisti renumiti au participat la decorarea interiorului bisericii. Altarul principal a fost pictat in anul 1754 de pictorul si directorul Academiei artelor frumoase din Viena, iar sculptorul Johann Joseph Rossler a impodobit partile laterale ale altarului, prin statuia Sfantului Carol Boromeu in partea stanga si statuia Sfintei Theresia in dreapta acestuia. In centrul altarului se observa reprezentarea unei perechi de heruvimi. Altarele laterale au fost decorate de Johann Schopf, in anul 1772. Domul detine in total sase altare.

Domul Romano Catolic din Timisoara este considerat cea mai valoroasa constructie din intreg Banatul si este reprezentativ pentru Timisoara. A reusit sa se pastreze integral pana in ziua de astazi.
Catedrala romano catolica a fost realizata pe piloni de lemn, din cauza terenului mlastinos care ar fi facut imposibila constructia aici. Catedrala are lungimea de 55 de metri si latimea de 22 de metri, aceasta masurand in inaltime aproximativ 17 metri, turnurile avand o inaltime de 35,5 metri.

Pe fatada se remarca un rezalit concav, care accentueaza axa centrala, iar porticul pune accent pe intrarea principala. Catedrala are un mobilier realizat in stil baroc.
In anul 1756, imparateasa Maria Tereza a dat un decret prin care a ridicat domul la rang de prima biserica a Timisoarei. Biserica a fost folosita si pe post de depozit de sare intre anii 1788 si 1790, in timpul luptelor dintre austrieci si otomani.

In momentul de fata, Domul este locul in care se tin liturghii in limba maghiara, germana sau romana si este folosit in sustinerea concertelor de orga, datorita acusticii excelente.
Crestinii care acceseaza Domul Romano Catolic din Timisoara au posibilitatea de a vizita numeroase alte locuri speciale, datorita paletei largi de monumente turistice pe care Timisoara le ofera. Aici poate fi vizitata cea mai moderna salina din tara, Salina Susesi, iar iubitorii de natura au posibilitatea sa viziteze Gradina Botanica, cunsocuta si sub numele de “Parcul Botanic“. Aici pot fi accesate si cele doua palate, Palatul Vechii Prefecturi si Palatul Dicasterial, ce adaposteste sediul Judecatoriei Timisoara. Pasionatii de istorie care au drum prin orasul Timisoara nu trebuie sa rateze Muzeul Banatului.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. ZhaoM.
    2012-05-03
    06:17:12

    Foarte frumoasa această biserică din punctul de vedere al aspectului, ea fiind construită dintre anii 1736 si 1774.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>