Drumul Babelor – Transbucegi – DJ713

obiective turistice judetul dambovita obiective turistice judetul prahova

 

Drumul Babelor - Transbucegi

Cunoscut fie sub numele de Drumul Babelor, fie sub numele de Transbucegi, drumul judetean DJ713 este a treia sosea spectaculoasa croita printre crestele semete ale Carpatilor, dupa Transfagarasan si Transalpina. Transbucegiul, dupa cum sugereaza si numele, serpuieste pe o lungime de aproximativ 20 km printre masivele Muntilor Bucegi, dintre care 17 km sunt asfaltati, facand legatura intre judetele Prahova si Dambovita.

Album foto Drumul Babelor – Transbucegi

Harta zonala Drumul Babelor – Transbucegi

Descriere Drumul Babelor – Transbucegi

Drumul Babelor se desprinde din drumul national DN 71, ce leaga Sinaia de Targoviste. Demarat in anul 2010 si finalizat in mare parte in a doua jumatate a lunii august a anului 2013, proiectul a avut un cost de aproximativ 51 milioane de lei, suma suportata de consiliile judetene pe teritoriul carora se desfasoara acest drum. Traseul Transbucegiului porneste pe ruta SinaiaCabana Cuibul DoruluiSaua Dichiului si ajunge la Cabana Babele, aproape de faimoasele monumente ale naturii de pe Platoul Bucegi: Babele si Sfinxul. Portiunea de drum dintre Cabana Piatra Arsa si Babele este strict pietonala, accesul auto fiind restrictionat.

Desi multe voci au criticat amenajarea acestui drum asfaltat, avand in vedere ca trece chiar printr-o zona naturala protejata de lege, inclusa in Parcul Natural Bucegi, trebuie sa recunoastem totusi ca din punct de vedere turistic, amenajarea sa este binevenita. Pentru cei ce vor sa evite aglomeratia de la Telecabina Busteni in drumul lor spre Platoul Bucegi, Drumul Babelor reprezinta alternativa perfecta. Sunt de nepretuit peisajele ce pot fi admirate de-a lungul traseului ce serpuieste agale printre masivele Bucegilor si padurile dese de brazi, vesnic verzi.

Lasand in urma indicatoarele ce duc spre Cabana Padina si Lacul Bolboci, o intindere de apa formata in spatele unui baraj artificial, serpentinele inainteaza curajoase mai departe, spre Piatra Arsa si Cabana Babele, pana la altitudinea de 1925 metri. Avand in vedere potentialul sau turistic, Transbucegiul reprezinta fara indoiala o atractie noua si interesanta pentru turistii ce viziteaza Valea Prahovei si imprejurimile sale. Pe langa cunoscutele obiective ale regiunii, Manastirea Caraiman sau Castelul Peles, turistii pot ajunge acum cu masinile personale foarte aproape de cele mai vestite atractii naturale ale Bucegilor, de unde pot porni de asemenea in drumetii spre Crucea Caraiman, Releul Costila sau Cabana Omu si Varful Omu. Tot de la Cabana Babele, unde se termina acest drum, turistii pot cobori si pe cealalta vale a Bucegilor, spre zona Padina – Pestera, unde se pot vizita Manastirea Pestera sau Pestera Ialomicioarei.

Dupa aceste trei minunatii de trasee croite printre crestele romanesti ale Carpatilor se pare ca va urma si o a patra sosea transcarpatica, numita simplu, Transcarpatica, al carui rol va fi punerea in valoare a potentialului turistic al traseului MoroeniZanoagaBolbociPadinaDudeleMoieciu de SusMoeciu de Jos.

Prezentare video Transbucegi – Drumul Babelor


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>