Drumul Crucii – Straja

obiceiuri de paste obiceiuri populare obiective turistice judetul hunedoara traditii din transilvania traditii populare

 

Drumul Crucii

Drumul Crucii este o practica religioasa ce se desfasoara intre Lupeni si Statiunea Straja din judetul Hunedoara. Numele de Straja are o importanta conotatie istorica, avand in vedere ca pe aceste meleaguri in timpul Primului Razboi Mondial si-au pierdut vietile aproximativ 800 de soldati, o parte din ei gasindu-si adormirea vesnica in localitatea din apropiere, Lupeni.

Se spune ca prin anii ‘96, la Cabana Montana, intr-una din camere s-a ars un bec, iar pe acesta a aparut o cruce. Coincidenta sau nu, becul a fost spart din neatentia unui turist, insa la doua saptamani un alt bec s-a ars, iar o cruce a aparut imprimata si pe acesta, ultimul bec in cauza poate fi vazut la Schitul Straja, unde a fost pastrat si expus.

Convinsi fiind ca acest lucru a fost un semn trimis de la Dumnezeu, credinciosii au luat becul si l-au dus la Manastirea Lainici pentru a cere sfaturi si indrumari. Staretul manastirii i-a indrumat pe credinciosi sa construiasca o cruce in memoria soldatilor adormiti, dar si pentru toti cei care si-au pierdut viata pe acele meleaguri. Astfel, s-a ridicat o cruce in Varful Straja, impreuna cu un schit in memoria tuturor celor adormiti, dar mai ales in memoria eroilor cazuti la datorie.

Drumul Crucii

Se spune ca puterea lui Dumnezeu este mare si nebanuite sunt caile Lui, insa de cand a fost ridicata aceasta Sfanta Cruce, in luna octombrie anul 1996, niciun turist nu si-a mai pierdut viata pe aceste meleaguri, oamenii locului fiind de parere ca acum cei care n-au avut parte de o inmormantare crestineasca, s-au putut in sfarsit odihni dupa ridicarea crucii.

Statiunea Straja este foarte cunoscuta in randul credinciosilor crestini pentru asa numitul obicei “Drumul Crucii” ce se organizeaza in fiecare an de Vinerea Mare a Sarbatorilor de Paste, acesta fiind unicul pelerinaj cu caracter ortodox de pe teritoriul tarii noastre. Aceasta este apreciata la standardul de cea mai lunga procesiune religioasa din lume, traseul complet al Drumului Crucii fiind de aproximativ patru ore si jumatate. La aceasta festivitate sfanta iau parte aproximativ 4000 de credinciosi si 20 de preoti.

Drumul Crucii

Drumul Crucii, desfasurat pe teritoriul judetului Hunedoara imita drumul parcurs de Mantuitorul Iisus Hristos pe Muntele Golgota. Acest Drum al Crucii de pe meleagurile noastre romanesti se desfasoara pe un traseu de 10,4 km si se fac 14 popasuri unde preotii fac slujbe, iar oamenii se schimba la dusul in spate al crucii. Crucea pe care o poarta credinciosii in spate este in marime naturala, in care s-au pus particele aduse de la Muntele Athos, din crucea pe care a purtat-o Insusi Mantuitorul nostru si au fost incrustate si 14 lacase in care se afla moastele unor sfinti. Aceasta cruce este din lemn masiv, este sculptata cu imagini reprezentand cele 14 popasuri care se fac pana la schit, cantareste 100 kg si are o latime de 2,20 m si o lungime de 4,40 m, fiind pastrata in Schitul Straja.

Oricine are posibilitatea de a duce in spate aceasta cruce, insa pana la primul popas este dusa de fetele bisericesti. La fiecare oprire exista cate o scena scluptata care simbolizeaza scena respectivei opriri a Domnului Iisus Hristos in drumul sau spre rastignire. Se pleaca din Lupeni si se urca pana la Schitul Straja, la peste 1400 m inaltime in Masivul Valcan.

Drumul Crucii

Initierea acestui ritual a fost pus in aplicare de catre Emil Parau, un om de afaceri din localitatea Lupeni, dupa ce a facut posibila nasterea schitului din masivul Straja in anul 2000. Accesul spre schit se face printr-un tunel plictat cu 365 de sfinti, unul pentru fiecare zi a anului. Pentru oameni este ceva deosebit,deoarece acestia incearca sa retraiasca momentele Biblice in care Iisus purta crucea in spate pana pe Muntele Golgota, din dorinta de a li se ierta pacatele savarsite de oameni. Cu alte cuvinte, credinciosii care participa la acest ritual doresc sa isi arate recunostinta fata de sacrificiul suprem facut de Domnul Iisus Hristos si doresc sa imite ritualul din dorinta de a li se ierta pacatele


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Ioan Ionasc
    2014-04-12
    20:13:18

    Am fost in 2012 si 2013.Voi merge si in acest an.De fapt nu MERGI,. E INNALTATOR !!! De fapt INNOTI . iN LACRIMI.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>