Dunarea

 

Dunarea

Fluviul Dunarea este al doilea curs de apa ca lungime de pe intregul continent european, dupa Fluviul Volga, reprezentand, alaturi de lantul Muntilor Carpati si de Marea Neagra, un simbol al Romaniei, cunoscuta in foarte multe scrieri sub numele de “spatiul carpato – danubiano – pontic“. Din intreaga lungime a Dunarii, de aproximativ 2860 km, pe teritoriul romanesc se desfasoara cursul inferior al fluviului, ce se intinde pe o lungime de 1075 metri. La varsarea sa in Marea Neagra, fluviul a dat nastere superbei Delte a Dunarii, o alta componenta reprezentativa a cadrului natural romanesc.

Dunarea

Unica in Europa datorita directiei de curgere a apei, de la vest la est, Dunarea izvoraste de pe teritoriul Germaniei, din Muntii Padurea Neagra, de la o altitudine de aproximativ 1240 metri, prin doua mici izvoare: Breg si Brigach, ce se unesc intr-un singur curs de apa in punctul Orasului Donaueschingen.

Dunarea

Dunarea reprezinta si o importanta cale fluviala internationala, aproximativ 2300 km din lungimea sa fiind navigabili. Aceasta isi croieste traseul prin zece tari: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina si prin patru capitale: Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad. Pe langa faptul ca face legatura intre toate cele zece state pe care le traverseaza, Dunarea asigura de asemenea si legatura acestora cu zona nord vestica a Europei, datorita existentei Canalului Rin Main Dunare, ce face posibila conectarea Portului Constanta din Romania cu Portul Rotterdam, cel mai mare port european.

Dunarea

Supranumita de insusi Napoleon “un rege al raurilor europene“, Dunarea si-a dovedit de-a lungul timpului importanta sa majora. De altfel, chiar denumirea latina data fluviului: “Danubius” se traduce prin sintagma “Zeul fluviilor“. Pentru Romania, Dunarea a insemnat mai mult decat un simplu curs de apa intins pe o suprafata considerabila. Pentru locuitorii vechiului spatiu romanesc al Tarii Romanesti si al Moldovei, Dunarea a reprezentat un “aliat strategic”, o linie de aparare in calea expansiunii Imperiului Otoman.

Dunarea

Dintre toate cele zece tari ale caror teritorii sunt udate de apele Dunarii, Romania detine un procent de aproape 30 % din lungimea totala a cursului de apa. Dunarea patrunde in spatiul romanesc in punctul Localitatii Bazias si se varsa in Marea Neagra in extremitatea estica a tarii, in punctul Localitatii Sulina, reprezentand o granita naturala cu Serbia, Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina. Sectorul romanesc al Dunarii strabate o diversitate de regiuni geografice, cu caracteristici diferite, ceea ce face ca acest sector dunarean inferior sa fie divizat in mai multe sectoare sectoare: Defileul Dunarii, cunoscut sub denumirea mai populara de Cazanele Dunarii, desfasurat intre Bazias si Portile de Fier, Lunca Dunarii, desfasurata intre Portile de Fier si Calarasi, Baltile Dunarii, desfasurata intre Calarasi si Braila si Dunarea Maritima, desfasurata intre Braila si Sulina.

Dunarea

Primul sector al Dunarii este si unul dintre cele mai pitoresti de pe toata lungimea cursului dunarean inferior, fiind considerat un loc unic in Europa, inclus intr-o vasta arie protejata de lege: Parcul Natural Portile de Fier. Dunarea si-a croit aici un defileu incantator, cel mai lung de pe continentul European (144 metri), taind Muntii Banatului si masivele muntoase sarbesti. Pe desfasurarea acestui sector au luat nastere numeroase clisuri sau cazane: Cazanele Mari si Cazanele Mici, despartite de Golful Dubova si Golful Mraconia. Datorita potentialului zonei, a fost ridicat aici cel mai mare complex hidroenergetic din Romania: Portile de Fier. Majoritatea turistilor ce ajung in aceasta zona apreciaza foarte mult plimbarile pe Dunare in zona cazanelor, putand fi inchiriate barci fie din Orsova, fie din Dubova. Pe langa relieful carstic ce se face fara indoiala remarcat, exista in aceasta regiune si o biodiversitate caracterizata de o flora si o fauna speciale, asupra carora actioneaza influentele submediteraneene, ce au facut posibila dezvoltarea unor specii de plante si animale rare, precum: carpinita, stejarul pufos, liliacul salbatic, gorunul, clopoteii cazanelor, laleaua cazanelor sau testoasa lui Hermann, vipera cu corn, gusterul, mistreti sau caprioare.

Dunarea

Cel de-al doilea sector, al Luncii Dunarii, considerata o subdiviziune a Campiei Romane, este o regiune foarte joasa, de-a lungul careia se gasesc mici porturi fluviale: la Drobeta Turnu Severin, Calafat, Corabia, Turnu Magurele, Oltenita, Calarasi, Braila, Galati, Tulcea si Giurgiu. Intregul sector se caracterizeaza printr-un cadru natural specific, cu o vegetatie reprezentata de paduri stufoase de lunca, numite si zavoaie, unde predomina salciile si plopii. Ca si fauna, exista aici rozatoarele: soarecele de camp, harciogul sau popandaul, pasarile: dropia, prepelita sau potarnichea si nu in ultimul rand pestii ce traiesc in apele Dunarii: carasul, salaul, crapul, stiuca sau somnul. In Lunca Dunarii se gasesc si gurile de varsare ale celor mai importante rauri romanesti: Jiul, Oltul, Argesul, Vedea, Teleorman, Arges, Dambovita si Ialomita. In sectorul luncii, la Giurgiu, exista si un pod ce face legatura intre Romania si Bulgaria: Podul Prieteniei, iar la Ostrovul Mare, a fost ridicata o a doua hidrocentrala de pe Dunare, Portile de Fier II.

Dunarea

Sectorul Baltilor, dintre Calarasi si Braila, reprezinta punctul in care Dunarea se desparte, dand nastere Baltii Ialomitei, intre Bratul Bratocea si Dunarea Veche si Baltii Brailei, intre Dunarea Noua si Dunarea Veche. Aici au fost construite doua poduri: la Fetesti si Cernavoda. La Cernavoda se gaseste si singura atomocentrala din tara, din acest punct pornind si Canalul Dunare – Marea Neagra.

Dunarea

Sectorul Dunarii Maritime ce se intinde intre Braila si Sulina este portiunea in care latimea albiei depaseste in unele locuri un km, permitand chiar intrarea navelor de tonaj mijlociu. In punctul Localitatii Patlageanca, Dunarea se desparte in doua brate: Bratul Chilia si Bratul Tulcea, cel din urma bifurcandu-se la randul sau in dreptul Orasului Tulcea, in Bratul Sulina si Bratul Sfantu Gheorghe.

Dunarea

Datorita acestor brate prin care Dunarea se varsa in mare, s-a format cea mai noua unitate de relief din Romania: Delta Dunarii, un adevarat paradis natural, declarata rezervatie deosebit de importanta pentru patrimoniul national. In Rezervatia Naturala Biosfera Deltei Dunarii se ridica, printre ape, ochiuri de pamant, ce poarta numele de grinduri, cu inaltimi maxime de 10 – 11 metri deasupra nivelului marii. Cel mai important aspect al deltei este reprezentat de flora si fauna ce caracterizeaza regiunea. Pe langa speciile de plante specifice zonelor mlastinoase, precum stuful, salcia pitica si papurisul, se gasesc aici si paduri de salcii, frasini, arini sau plopi si o specii acvatice si plutitoare, dintre care se remarca frumosii nuferi. In ceea ce priveste fauna deltei, se gasesc aici peste 320 de specii de pasari si peste 45 de specii de pesti de apa dulce.

Dunarea

De-a lungul intregului sau curs pe teritoriul Romaniei, Dunarea da nastere unor zone pline pe peisaje naturale incantatoare, de o frumusete rara cu un potential turistic foarte ridicat, ce merita a fi vizitate macar o data in viata!

 Ai fost aici?
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>