Fantana Buridava – Valcea

obiective turistice diverse obiective turistice judetul valcea ocnele mari

 

Fantana Buridava

Fantana Buridava dateaza de pe vremea geto-dacilor si este situata in apropierea Statiunii Ocnele Mari, judetul Valcea.

Album foto Fantana Buridava

Harta zonala Fantana Buridava – Ramnicu Valcea

Descriere Fantana Buridava

In panoplia arheologica oferita de zona cetatii Buridavei a fost descoperita o necropola unde s-au gasit diferite obiecte cu valoare arheologica precum: ulcioare, cesti si blide din lut ars si un mare depozit subteran de cereale, construit in tuful calcaros al dealului.
Langa aceste vestigii se afla Fantana Buridava despre care se spune, intr-o legenda locala, ca dateaza din timpuri indepartate de pe timpul dacilor si ca prin conductele din olane arse de lut, s-ar fi alimentat asezarile din aval.
Legenda a fost in mare parte confirmata, deoarece s-au gasit o serie de canalizari din olane de lut ars, si chiar la peste 200 m exista o iesire de unde curge apa din fantana.
Insasi fantana are o constructie speciala, prezentandu-se de fapt ca un bazin colector subteran, destul de mare, care are o deschidere ingusta pentru a putea fi luata apa cu o ciutura sau cumpana.
In urma testelor de potabilitate, efectuate de catre specialisti la fantana s-a conchis ca apa este buna si poate fi bauta de oameni.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>