Festivalul Medieval Sighisoara

festival festivaluri obiective turistice judetul mures

 

Festivalul Medieval Sighisoara

In inima Transilvaniei, pe malul sudic al Tarnavei Mari, se intinde Cetatea Sighisoara, centrul istoric vechi al municipiului Sighisoara, din judetul Mures. Cetatea a fost construita in secolul XII de catre colonistii germani si reprezinta o oaza de autenticitate, ramanand aproape neschimbata de-a lungul timpului, fiind locuita si astazi. Ea este inscrisa, din anul 1999, in patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Festivalul Medieval Sighisoara

Unul dintre cele mai cunoscute festivaluri din Romania, Sighisoara Medievala, ajuns in anul 2012 la editia cu numarul XX, reuseste sa stranga, la fiecare editie, peste 30.000 de turisti, atat romani cat si straini. Festivalul ce se desfasoara in fiecare vara, a reusit inca de la prima editie, din anul 1992, sa transpuna turistii intr-un alt timp, acela al Evului Mediu. Cavaleri, vrajitori, calugari si domnite aduc pe strazile cetatii atmosfera unui timp demult apus. Insa nu va ganditi la un timp intunecat, asa cum mai este cunoscut Evul Mediu, ci imaginati-va o zi de sarbatoare din viata cetatii, cu o serie de manifestari stranse sub o cupola comuna, ARTA. Muzica, dansul, teatrul si artele plastice sunt combinate cu spiritul ludic si puse intr-o locatie rupta din acele timpuri, dand astfel sentimentul ca participarea la acest festival reprezinta intrarea intr-o alta lume.

Festivalul Medieval Sighisoara

Printre mestesugarii care lucreaza cu spor si menestreii a caror muzica te indeamna la dans, trec cavalerii, la brat cu domnitele, dar si bufonii cu ale lor ciumbuslucuri amuzante, ce par a fi chemati de Domn pentru a-l distra. Ordinele cavaleresti, venite atat din Romania, cat si din Bulgaria sau Ungaria organizeaza turniruri la care spectatorii pot vedea cum se desfasura o lupta medievala, dar si alte manifestari, cum ar fi spectacolele cu steaguri. Cateva dintre ordinele cavaleresti care au participat in anul 2012, au fost: Ordinul Cavalerilor ArtGotica (Sibiu), Ordinul Cavalerilor de Medias, Ordinul Cavalerilor Lup (Targu Mures), Ordinul Cavalerilor Crux Alba (Ungaria) si Ordinul Cavalerilor Chigot (Bulgaria).

Festivalul Medieval Sighisoara

Manifestarile artistice ale acestui eveniment prezinta o importanta culturala, fiind sustinute si de reprezentanti de seama ai scenei artistice romanesti, cum ar fi actorii Teatrului National din Targul Mures si Filarmonica din Timisoara. De asemenea, un alt aspect important legat de acest festival este multiculturalitatea. In cadrul celor trei zile, reprezentanti din diferite etnii sunt prezenti in cetatea din Transilvania (in 2012, au fost prezenti reprezentanti ai unui numar de opt etnii). Evenimentele faciliteaza, astfel, si comunicarea interculturala, prezenta mai multor etnii fiind o caracteristica specifica a orasului Sighisoara.

Festivalul Medieval Sighisoara

Cateva dintre evenimentele ce au loc in cadrul Festivalului Medieval Sighisoara, sunt:

  • Parada Cetatii;
  • Spectacole de muzica medievala;
  • Spectacole de teatru;
  • Spectacole de dans;
  • Turniruri;
  • Decernarea de titluri pentru cavaleri si mestesugari.

Festivalul Medieval Sighisoara

Editia cu numarul XX a festivalului a fost marcata si de premierea municipiului Sighisoara cu Premiului Europei 2012, decernat in cadrul unei ceremonii in a doua zi de festival.

Pe langa participarea la festival, un drum in cetate poate fi si prilejul vizitarii unor importante obiective turistice, cum ar fi: Turnul cu Ceas, Muzeul de Istorie, Biserica Cetatii, Cimitirul Sasesc, ghizi costumati in personaje medievale oferind ajutorul in ceea ce priveste orientarea prin cetate si spunand povestile locurilor.

Festivalul Medieval Sighisoara

Nu in ultimul rand, cetatea este recunoscuta si sub denumirea de „Cetatea lui Dracula”, in interiorul ei aflandu-se locuinta lui Vlad Dracul, domnitor al Tarii Romanesti si tatal lui Vlad Tepes, ceea ce explica aparitia pe strazile cetatii a actorilor costumati in binecunoscutul „Dracula”.

Festivalul Medieval Sighisoara


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>