Filarmonica de Stat – Botosani

filarmonica obiectiv cultural obiective turistice judetul botosani

 

Filarmonica de Stat - Botosani

Filarmonica de Stat din Botosani isi are sediul in una dintre cladirile inscrise pe Lista Monumentelor Istorice din Romania si anume Casa Ventura, situata pe Bulevardul Eminescu nr 50 din municipiul Botosani, judetul Botosani, Moldova, in partea de sud- vest a judetului, pe interfluviul dintre raurile Sitna si Dresleuca, apoi coboara intre dealurile Crivat, Agafton si Baisa, la aproximativ 40 km de orasul Suceava.

Album foto Filarmonica de Stat – Botosani

Harta zonala Filarmonica de Stat – Botosani


Descriere Filarmonica de Stat – Botosani

Casa Ventura a fost construita a fost construita intre anii 1845 si 1850 in stilul arhitectural neoclasic, cu decoratiuni arhitectonice interioare baroce de valoare, de catre Grigore Ventura, un mare scriitor si compozitor roman. Casa poarta numele actritei Maria Ventura, de origine evreiasca, fiind fiica actritei Lea Fanseta Vermont si a omului de teatru, Grigore Ventura. Maria ventura a fost prima femeie care a pus in scena o piesa la Comedia Franceza, in anul 1928, Ifigenia de Racine.

Dupa anul 1950, in Casa Ventura au functionat Scoala Populara de Arta, Filiala Uniunii Compozitorilor, Filarmonica Botosani si in prezent, din anul 2012, la parter se afla Muzeul de Etnografie din Botosani.

Filarmonica Botosani a fost infiintata prin trecerea in administrarea statului a unei orchestre, initiata de Societatea Muzicala Armonia, in anul 1883, de catre Alexandru Saint Georges . Colectivul artistic al Filarmonicii Botosani este format din mici formatii precum Orchestra de camera Ars Moldaviae, Orchestra de suflatori Armonia, Cvartetul de coarde Maestoso si Trio-ul de suflatori Brevis.

Primul dirijor al Filarmonicii, dar si cel care s-a ocupat de organizarea activitatii orchestrei, a fost Max Weber, iar viata muzicala simfonica din Botosani a fost influentata de urmatoarele personalitati precum Hariclea Darclee, George Enescu, George Georgescu, Valentin Gheorghiu, Rudolf Kehrer, Francois Joel Thiollier, Vasili Sinaiski si Dumitru Goia.

Filarmonica botosaneana este principalul organizator al zilelor omagiale dedicate marele muzician roman, George Enescu, nascut in judetul Botosani, zile unde, in fiecare an, sunt prezenti personalitati din lumea artei si culturii romanesti.

Concertele si festivalurile organizate de filarmonica din Botosani sunt gazduite de Casa de cultura a Sindicatelor Nicolae Iorga situata pe strada Marchian nr 5 din municipiul Botosani.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de lemn din Ipotesti, Muzeul etnografic din Ipotesti, Lacul din Padurea Baisa, Monumentul Rascoalei din 1907 din Flamanzi, Centrul Vechi din Botosani, Muzeul Judetean Botosani, Manastirea Popauti, Biserica armeano – gregoriana Adormirea Maicii Domnului, Biserica romano – catolica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Biserica Armeana Sfanta Treime, Manastirea Agafton, Sinagoga Mare Oiche Sil, Biserica Ortodoxa Sfanta Cuvioasa Parascheva, Teatrul Mihai Eminescu, Biserica Uspenia, Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu, Casa Moscovici, Biserica Lipoveneasca, Cladirea Primariei Botosani, Biserica ortodoxa Sfantul Gheorghe Domnesc, Biserica ortodoxa Rosseti Intampinarea Domnului din Botosani si Parcul Mihai Eminescu din Botosani.

 

 

 


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>