Focul viu – Lopatari

atractii naturale focul viu obiective turistice judetul buzau rezervatii naturale

 

Focul Viu - Lopatari

Focul Viu reprezinta un important punct de atractie turistica de pe teritoriul judetului Buzau, fiind considerate adevarate monumente ale naturii. Acestea se gasesc la o distanta de aproximativ 56 km distanta de Orasul Buzau, pe raza localitatii Lopatari, in bazinul superior al paraului Slanic, langa satul Terca.

Album foto Focul Viu

Harta zonala Focul Viu – Terca

Descriere Focul Viu

Rezervatia Naturala Focul Viu este o locatie foarte cunoscuta datorita fenomenului destul de rar intalnit care se petrece aici. In acest spatiu, prin fisurile si crapaturile create in scoarta terestra ies la suprafata gaze naturale care se aprind, dand nastere unor flacari ce ating deseori o jumatate de metru, oferind un adevarat spectacol privitorilor. Fenomenul este mult mai impresionant in timpul noptii, cand culorile capata un aspect diferit, mult mai placut si mai intens. Pentru cei interesati sa viziteze acest loc este bine de stiut ca accesul pana aici poate fi destul de dificil, intrucat zona care trebuie strabatuta pana in punctul in care se afla Focul Viu nu este una foarte usor practicabila, indicatoarele fiind si ele destul de putine si greu de observat. Din Buzau, se poate ajunge aici pe drumul european E85, care face legatura cu Orasul Focsani. Se urmeaza traseul acestui drum pana in localitatea Maracineni, de unde continua drumul spre localitatile SapocaBeceniVintila VodaManzalestiLopatariTerca. Din satul Terca, este indicat ca drumul sa se continue pe jos, solicitand mai multe detalii despre locatie si traseul care trebuie urmat localnicilor de aici. De la Terca pana la Focurile Vii, drumul mai dureaza aproximativ 30 de minute, insa eforul depus este pe masura frumusetii fenomenului descoperit.

Spectaculozitatea acestei atractii turistice este sporita de insasi raritatea fenomenului care se desfasoara aici, intrucat este unul foarte rar intalnit in Europa si chiar in intreaga lume. Astfel de rezervatii naturale se intalnesc in Australia, Asia si Statele Unite sau in tara noastra, in judetele Buzau si Vrancea. Pe langa Focul Viu de la Buzau, foarte cunoscuta este si Rezervatia Naturala Focul Viu din localitatea Andreiasu de Jos. Explicatia teoretica a acestor fenomene este detaliata de specialisti in felul urmator: structura geologica a solului este alcatuita din roci sedimentare precum gresii sau argile de varsta miocena, fiind deosebit de faliata si favorizand iesirea la suprafata a gazului metan, sau a altor tipuri de gaze. Hidrocarburile ajunse astfel la suprafata ard singure sau pot fi aprinse foarte usor. Acest fenomen, precum si intreaga zona in care se afla impresioneaza prin aspectul neobisnuit. Vegetatia aproape ca lipseste in intreaga regiune a Focului Viu, singura planta intalnita fiind gardurarita, o planta albicioasa.

Pe langa Focul Viu, exista pe teritoriul localitatii sau in imprejurimile sale si alte atractii turistice care merita a fi vizitate de cei care se afla in trecere. In apropiere, turistii pot vizita un alt fenomen unic in Europa Vulcanii NoroiosiPaclele Mari, Paclele Mici si Paclele Beciu. Se gasesc aici si Lacul Mocearu, Lacul Limpede si Lacul Meledic, situat in Rezervatia Naturala Meledic, rezervatie geologica, speologica, botanica si zoologica, renumita datorita faptului ca adaposteste un numar de 35 de pesteri de sare.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. ZhaoM.
    2012-05-02
    22:14:18

    O locație foarte interesantă ! Acest articol vă oferă toate informațiile, plus poze. Se merită !

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>