Ghetarul de la Barsa – Muntii Apuseni

muntii apuseni obiective turistice judetul bihor pesteri

 

Ghetarul de la Barsa

Pestera Ghetarul de la Barsa este formata dintr-o serie de galerii, ce formeaza o retea considerata de cercetatori complexa. Principala intrare se afla la altitudinea de 1136 metri, insa, mai exista si o alta cale de acces, prin gura de aven aflata la iesirea din padurea ce porneste din dreptul Lacului Negru.

Album foto Ghetarul de la Barsa

Harta zonala Ghetarul de la Barsa – Muntii Apuseni

Descriere Ghetarul de la Barsa

Pestera poate fi vizitata pe lungimea de 200 de metri. Dupa ce se trece prin calea de acces, se observa o panta bine conturata, de aproximativ 70 de metri, acoperita cu un strat de gheata care este mereu murdara si reprezinta un pericol pentru cei care se hotarasc sa parcurga Ghetarul de la Barsa.

Continuand drumul prin pestera se deschid mai multe cai. Partea din stanga duce spre Sala Mare, la capatul careia se afla o galerie care prezinta mai multe deschideri, printre care un aven ce masoara o adancime de peste 10 metri. Aruncand o privire de ansamblu in Sala Mare se remarca paraul subteran al pesterii. Spre parau mai exista si o alta cale de acces, si anume prin ramificatia din partea dreapta.

Odata ajunsi in aceasta zona a pesterii, parcurgerea se poate face foarte usor, trecand prin diacliza meandrata cu care se continua pestera. Trecand de portiunea ingusta, aceasta se deschide in peretele din partea dreapta, oferind o inaltime de aproximativ 4 metri.

Parcurgand 70 de metri prin Ghetarul de la Barsa, se ajunge la o sala unde poate fi intalnit din nou cursul de apa. In aval se continua o galerie dublata de fragmente ale unui nivel superior, galerie care ajunge cativa metri mai departe sa fie singura cale de inaintare, singurele impedimente fiind cele patru cascade care impiedica ocazional accesul.

La 106 metri fata de suprafata se gaseste un sifon care poate fi evitat trecand printr-o galerie superioara. Explorarea pesterii se opreste la adancimea de 112 metri, aici boltile fiind inecate de apa, apa care urmeaza sa fie drenata prin dolinele aflate la suprafata. Paraul de aici face parte din sistemul Zapodie, sistem despartit de tronsonul de galerii necunoscute inca si apare la suprafata in Valea Galbenei, aproape de Cheile Galbenei, prin izvoarele care exista in Poiana Florilor.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>