Ghetarul de sub Zgurasti

obiective turistice judetul alba pestera pesteri

 

Ghetarul de sub Zgurasti

Ghetarul de sub Zgurasti cunoscuta sub numele de Pestera de sub Zgurasti se afla in localitatea Garda de Sus, judetul Alba, in Muntii Bihorului pe versantul abrupt ce coboara din Dealul Mununa spre Valea Ordancusii, avand o adancime de aproximativ 79 m, lungime de 5100 m si altitudine de 921 m. Este o pestera foarte dificila si se recomanda numai intrarea echipelor de speologi cu echipament specific.

Album foto Ghetarul de sub Zgurasti


Harta zonala Ghetarul de sub Zgurasti

Descriere Ghetarul de sub Zgurasti

Ghetarul de sub Zgurasti are doua intrari, iar in perioada ploioasa, interiorul este inundat formandu-se un lac de aproximativ 10 m². Numele de ghetar provine de la faptul ca in interior exista un aven larg, deschis la suprafata, pe fundul caruia zapada rezista o perioada mai lunga de timp decat in exterior.

Lumina intrata in pestera prin cele doua portaluri creeaza o atmosfera fascinanta, asemanator cu cel de la Ghetarul Focului Viu.

In Ghetarul de sub Zgurasti sunt prezente multe elemente trogloxene (moluste, coleoptere), dar in partile intunecate ale culoarelor se gasesc Pholeuon proserpinae glaciale in abundenta.

Alte atractii turistice ale zonei sunt Ghetarul Scarisoara, Pestera Poarta lui Ionele, Cheile Ordancusii, Pestera Coiba Mare, Izbucul Tauzului, Pestera Ghetarul Vartop.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>