Gradina Botanica Dimitrie Brandza – Bucuresti

bucuresti gradina botanica gradini botanice obiective turistice diverse

 

Gradina Botanica

Minunata Gradina Botanica Dimitrie Brandza” este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Bucuresti. Localizat pe Soseaua Cotroceni din sectorul 6, acest superb colt de natura are o vechime de 150 de ani de cand isi desfasoara activitatea. Infiintata in anul 1860, in timpul domniei lui Al. I. Cuza, Gradina Botanica “Dimitrie Brandza” a jucat rolul unei adevarate institutii de cultura, educatie si cercetare, facand de altfel legatura dintre om si natura, prin prisma necesitatii conservarii diversitatii vegetale.

Album Foto Gradina Botanica “Dimitrie Brandza”

Harta Zonala Gradina Botanica “Dimitrie Brandza”

Descriere Gradina Botanica “Dimitrie Brandza”

Localizata in partea vestica a orasului, pe malul drept al Dambovitei, Gradina Botanica are o suprafata de 17,5 ha si reflecta caracteristicile reliefului unei regiuni de campie. Clima este de tip continental cu usoare nuante mediteraneene, caracteristica de altfel Campiei Romane.

Gradina Botanica a fost inaugurata la 5 noiembrie 1860, ocupand o suprafata relativ mica, de aproximativ 7 ha. Botanistul Ulrich Hoffmann ca prim director al acestei institutii a ajutat la amenajarea adecvata a acestui spatiu, atat ca baza didactica cat si de cercetare.

Anul  1874 , a fost anul in care Gradina Botanica a fost mutata pe terenurile Palatului Vasile Sutu situate in fata Universitatii. Tot in acelasi an, institutia a trecut in componenta Universitatii din Bucuresti, functionand pe langa Facultatea de Stiinte si avandu-l la conducere pe Prof. Dr. Dimitrie Brandza. Acesta a facut numeroase demersuri pentru a obtine un teren adecvat reamenajarii institutiei. Amenajarea noilor spatii ce corespund cu amplasamentul actual al Gradinii Botanice, a presupus construirea si popularea primelor sere, construirea Institutului Botanic in care au functionat, pana la bombardamentul din 4 aprilie 1944, disciplinele de Biologie vegetala, Herbarul si Muzeul Botanic.

O imbunatatire a Gradinii Botanice a inceput in anul 1954, cand a trecut din nou sub conducerea Universitatii din Bucuresti. Acest proces continuu de revigorare a fost marcat de constructia unui complex de sere de productie, constructia noului Institut Botanic (1960), in care functioneaza in prezent disciplinele botanice, Microbiologia si Genetica, de constructia complexului de sere de expozitie ( 1973 – 1976), cu o suprafata de peste 2500 mp. In anul 1994, Gradina Botanica primeste numele Prof. Dr. Dimitrie Brandza, persoana care a facut tot ce a fost posibilul sa o refaca pe amplasamentul sau actual.

Organizarea Gradinii Botanice este realizata pe sectoare: unele sunt amplasate in aer liber, fiind populate cu plante anuale sau perene,rezistente la conditiile climatice specifice zonei; altele sunt amplasate in spatii acoperite in care plantele vii sau conservate in diverse moduri sunt protejate.

Sectorul Decorativ, amplasat la intrarea in Gradina Botanica, se intinde pe o suprafata de circa 5000 mp si a fost infiintat in anul 1956. Are un rol important, acela de a asigura tot timpul anului un decor inedit. Acesta include aproximativ 500 de specii de plante lemnoase si erbacee, cultivate in grupe mari sau pe pajisti extinse. Sectorul Plantelor Rare cuprinde specii endemice la nivel national si european, fiind amenajat in anul  1962. Toate acestea sunt accesibile atat specialistilor, studentilor cat si vizitatorilor obisnuiti, urmarind ca prin cunoasterea lor sa creasca sansa de a fi protejate in conditiile naturale. Sectorul Plantelor Mediteraneene cuprinde peste 100 de specii, multe dintre ele regasindu-se si in flora tarii noastre, in regiuni cu climat asemanator cum ar fi sudul Dobrogei, al Olteniei si Banatului. Sectorul Gradina Italiana este organizat in forme geometrice in imediata apropiere a Institutului Botanic. Sectorul este reprezentat de un parter gazonat, de forma triunghiulara cu extremitati rotunjite. In interiorul gradinii se afla un bazin, cu aceeasi forma dreptunghiulara, oferind un spatiu optim de dezvoltare atat pentru unele specii de plante acvatice cat si palustre. Alte sectoare interesante ale gradinii sunt si Sectorul Flora Dobrogei, ce cuprinde o serie de specii rare si caracteristice, adaptate la conditiile de clima de aici sau Sectorul Muntii Carpati, ce ilustreaza in miniatura lantul carpatic. Sectorul Colina Coniferelor prezinta si o cascada ce constituie o atractie majora pentru vizitatori. Acest  sector cuprinde atat conifere autohtone, cat si din alte zone ale globului, cum este monumentalul chiparos de balta, originar din America de Nord. Apa cascadei asigura coniferelor umiditatea atmosferica necesara, alimentand totodata lacul de joasa adancime situat la baza cascadei, acoperit de nuferi si marginit de palcuri de chiparos de balta. Rosarium, reprezinta un sector in care trandafirii sunt principala atractie, cu o diversitate mare a formelor si a culorilor. In prezent sunt 130 de soiuri cu talie diferita (inalti, de talie joasa si pitici), cu flori solitare sau grupate in inflorescente bogate, cu o paleta coloristica ampla si cu arome suave. Aici putem admira soiuri cu forme rafinate, tonuri si nuante subtile. Sectorul Plante Utile, se gaseste in apropierea serelor de expozitie. Multe specii din acest sector sunt utilizate in medicina populara sau pentru obtinerea unor produse farmaceutice.

Rolul pe care il joaca Gradina Botanica in viata societatii este unul complex, un loc ideal pentru vizitatorii care doresc o oaza de liniste si recreere. Vizitarea Gradinii Botanice nu dureaza mai mult de 2 ore, pretul unui bilet este accesibil, iar timpul petrecut acolo va fi desigur de neuitat!


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>