Gradina Botanica din Jibou – Salaj

gradina botanica obiective turistice diverse obiective turistice judetul salaj

 

Gradina Botanica din Jibou

Gradina Botanica din Jibou, judetul Salaj, a fost realizata in 1968 la initiativa profesorului Vasile Fati. Gradina se intindea pe spatiul parcului de agrement al castelului medieval, resedinta a familiei Wesselényi. Gradina botanica se desfasoara pe o suprafata de 24 ha. Aceasta a fost amplasata la inaltimea de 272 metri, pe un relief cu denivelari de mari dimensiuni, dar si cu numeroase suprafete plane.

Album foto Gradina Botanica din Jibou – Salaj

Harta zonala Gradina Botanica din Jibou – Salaj


Descriere Gradina Botanica din Jibou – Salaj

Gradina Botanica din Jibou a luat viata in anul 1959. Cu noua ani inainte sa ia fiinta, la Catedra de Biologie a Liceului din Jibou si-a facut aparitia profesorul Vasile Fati. La acel moment liceul dispunea de cantina si internat, avandu-se sediul in castelul medieval, castel ce servise familiei Wesselényi. Profesorul de biologie provenea din Somes Odorhei, unde avusese numeroase initiative demne de laudat, precum realizarea materialului didactic necesar sustinerii lectiilor de biologie. Datorita acestui profesor, la fosta scoala fusese infiintat un laborator, alaturi de un colt viu ce gazduia animale mici, o sera, un teren ce folosea pentru experimente si o prisaca cu albine.

Noul profesor al liceului a venit cu initiativa si forta de munca. Acesta a observat potentialul terenului aflat in apropierea liceului, alaturi de un vechi parc de agrement, care detinea numeroase specii de plante. Desigur ca o idee excelenta ar fi fost realizarea unei gradini botanice aici. Insa, au aparut cateva impedimente, precum terenul viitoarei gradini botanice. Liceul avea in posesie doar 5 ha de teren, pe care erau ridicate cladirile, curtea liceului cu cateva terenuri pentru joaca elevilor. Restul parcului era cuprins in patrimoniul silvic.

Ministerul Silviculturii a hotarat scoaterea spatiului din amenajarea silvica si predat spre folosinta Gradinii Botanice. Astfel, s-a primit suprafata de 7 ha pentru amenajarea unei gradini botanice. In anul 1975, prin hotararea Primariei Locale au mai fost date in folosinta inca 6 ha de teren din rezerva de stat. In anul 1978, in apropiere de Gradina Botanica, la „Valea Viilor” s-a barat in scopul amenajarii unui lac de acumulare.

Avand ca baza recomandari si referate, profesorul Vasile Fati a reusit sa elaboreze un memoriu de infiintare a Gradinii Botanice. Memoriul a fost aprobat de Ministerul Invatamantului in anul 1968. Astfel a luat nastere cea mai noua gradina botanica din tara. Primul director a fost prof. Vasile Fati, profesor de stiinte naturale al Liceului din Jibou.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. vio
  2012-05-02
  21:13:57

  super, o sa ma duc si eu in cateva sapt :) am auzit ca e mai frumos decat la cluj

   
 2. adig
  2011-07-26
  21:02:49

  Cred ca e cea mai frumoasa gradina botanica din tara.
  Au gradina japoneza, plante din toate colturile lumii. Parerea mea este ca e mai frumoasa decat ce am gasit la Cluj. Merita vazuta si de catre copii pentru ca pot vedea si animale!!! capriori, cerbi si mistreti.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>