Groapa Ruginoasa – Muntii Apuseni

muntii apuseni obiective turistice judetul bihor pasul vartop vartop

 

Groapa Ruginoasa

Groapa Ruginoasa este una dintre cele mai inedite arii naturale protejate de lege din intreaga regiune a Transilvaniei. Aceasta rezervatie naturala de tip geologic este inscrisa in cadrul Parcului Natural Apuseni, fiind situata in partea de sud est a judetului Bihor, pe suprafata Muntilor Batrana.

Album Foto Groapa Ruginoasa

Harta Zonala Groapa Ruginoasa – Muntii Apuseni

Descriere Groapa Ruginoasa

Intreaga suprafata de aproximativ 20 hectare a acestei rezervatii inglobeaza peisaje demne de toata admiratia, de un pitoresc inedit, ce ne poarta cu gandul catre Marele Canion Colorado. Intreaga vale, cunoscuta si sub numele de Valea Seaca, prezinta o serie de versanti abrupti, fiind considerata o ciudatenie a naturii, in special datorita contrastului neobisnuit dintre rocile rosiatice si vegetatia verde si bogata ce acopera restul versantilor din aceasta zona a Apusenilor.

Groapa Ruginoasa, numita in termenii specialistilor ravena, s-a format aici de-a lungul timpului, prin eroziune, proces in urma caruia straturile rosiatice de cuartite au fost aduse la suprafata, conferind acestei vai aspectul pe care il are in prezent. Aceasta imensa ravena are o adancime de aproximativ 100 metri si o latime ce masoara in jur de 500 metri, putand fi explorata doar de catre cei dotati cu echipamente de alpinisti, datorita pantelor destul de abrupte. Dupa cum reiese in urma cercetarilor, se pare ca acest fenomen de eroziune in urma caruia s-a format valea, se produce si in prezent, intrucat dimensiunile acesteia se maresc de la an la an, acum 80 de ani dimensiunile sale fiind chiar foarte reduse, comparativ cu cele din prezent.

O drumetie catre aceasta minunata atractie naturala poate reprezenta o iesire placuta si relaxanta din cotidian, mai ales datorita peisajelor montane inedite intalnite de-a lungul traseului marcat, ce urca agale pe langa un mic parau de munte, timp de aproximativ 40 minute. Traseul este accesibil chiar si pe timpul sezonului rece, daca stratul de zapada nu este foarte mare, accesul facandu-se dinspre Statiunea Arieseni. Foarte aproape de aceaste locatie se gasesc si alte obiective turistice ce pot fi vizitate, precum: Rezervatia Naturala Platoul Carstic Padis, Cheile Galbenei, Pestera Gardului, Avenul Bortig, Cetatile Ponorului, Ghetarul de la Barsa sau Pestera Focul Viu.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Adela
    2013-01-03
    21:26:20

    Se afla in judetul Bihor din cate stiu eu si din cate se vede pe harta, nu in judetul Alba cum este scris in descriere. Va recomand sa mergeti acolo, este un loc deosebit

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>