Localitatea Gura Raului

localitati localitati turistice obiective turistice judetul sibiu

 

Gura Raului

Gura Raului, una din cele mai stravechi asezari romanesti, se afla pe Valea Cibinului, la poalele Muntilor Cindrel, in inima cunoscutului tinut al Marginimii Sibiului, la o altitudine de aproximativ 600m. Teritoriul comunei Gura Raului este imbogatit de prezenta lacurilor ce dau un aer pitoresc zonei.

Album foto Gura Raului

Harta zonala Gura Raului – Sibiu

Descriere Gura Raului

Gura Raului este punctul ideal de plecare spre vizitarea satelor din Marginimea Sibiului. Cetatile-biserici sasesti din Cristian, Garbova sau Slimnic pot fi de asemenea vizitate daca alegeti ca zona de pornire Gura Raului.
O zona deosebita, unde se gasesc numeroase locuri pline de istorie, asezate intr-un peisaj pitoresc, la poalele muntilor.

Un prim monument ce este recomandat spre vizitare este Monumentul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial. Monumentul a fost dezvelit in anul 1923 si cinsteste amintirea eroilor romani cazuti in timpul Primului Razboi Mondial. Acesta se afla in centrul civic si a fost realizat de Ilie Chidu. Monumentul comemorativ are inaltimea de 3,35 metri si in partea superioara are montat un vultur. Pe impunatorul ansamblu arhitectonic sunt inscriptionate numele a 107 eroi romani dar si un text care aminteste de sacrificiile eroilor romani mentionati pe monument: “Aici odihnesc 18 eroi necunoscuti din armata romana cazuti in luptele pe hotarul comunei noastre din septembrie 1916.

Satul are o structura deosebita, de tip compact. Vatra este amplasata pe valea Raului Cibin, la gura de iesire a raului din munti. Se remarca mai multe zone de relief distincte, o zona montana, o zona despresionara si o zona premontana. Zona montana este reprezentata de Muntii Cindrel, zona ce ocupa cea mai mare parte din teritoriul comunei, atingand altitudinea maxima de 2.244 metri in Varful Cindrel. Zona depresionara este reprezentata de o parte din terasele Cibinului si piemontul colinar. In zona premontana sunt conditii ideale pentru fixarea asezarilor, din punct de vedere al reliefului.

Un important element de atractie turistica din zona este reprezentat de Cheile Cibinului, care au o lungime de 2 km, cu peretii inalti si abrupti. Cheile sunt taiate in sisturi cristaline si se afla la o altitudine de 850 de metri, avand o diferenta nivel de 600 de metri intre vale si punctul de pornire. Iubitorii sporturilor montane pot accesa partia Trecatoarea Lupilor, care se intinde pe distanta de 500 de metri si se afla pe teritoriul localitatii Gura Raului.

Alt obiectiv turistic recomandat in aceasta zona este Lacul de acumulare Gura Raului, care se intinde pe suprafata de 65 ha, avand o capacitate de 15 milioane m3. In anul 1981 a fost finalizat si Barajul de acumulare Gura Raului, in avalul caruia esta amplasata o microhidrocentrala. Prin acesta se produce energie electrica, dar si regularizarea Raului Cibin.

Gura Raului a fost gazda Festivalului Bujorul de Munte, eveniment cultural ce pune accentul pe traditiile romanesti. Aici, folclorul, dansul si portul romanesc au incantat privirile trecatorilor si au adus aminte de vremurile de altadata.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>