Incondeiatul oualor in Bucovina

obiceiuri de paste obiceiuri populare obiective turistice judetul suceava oua de pasti traditii din bucovina traditii populare

 

Incondeiatul oualor in Bucovina

Arta incondeireii oualor este foarte veche, ea dateaza din perioada precrestina si este practicata la noi in tara intr-un mod special in zona Bucovinei.

Cum incepe totul?

Pornind de la ideea ca acest mestesug nu cunoaste inceput dar nici sfarsit, este o tehnica invatata din batrani, lasata zestre populara din familie in familie.

Ca regula generala, ouale se vopsesc in Joia Mare dinaintea Pastelui. Culoarea predominanta este rosul, semnificand sangele lui Iisus Hristos.

Incondeiatul oualor in Bucovina

Obiceiul are la baza legenda potrivit careia Maria Magdalena s-a apropiat de crucea pe care era rastignit Iisus Hristos, avand un cos cu merinde, iar sangele Domnului a colorat astfel ouale din cos. Oul simbolizeaza mormantul lui Iisus Hristos, un invelis care ascunde viata la interior si care e deschis cand ouale sunt ciocnite. Credinciosii isi insotesc gestul ciocnirii oualor cu marturisirea celei mai importante afirmatii a religiei crestine: Hristos a inviat!

Pasii parcursi in tehnica incondeierii oualor

1. Instrumentul utilizat la incondeiatul oualor se numeste chisita (o stinghie de lemn cu un varf de metal in capat (asemanator cu acul de tatuaj), care aplica un strat de ceara topita, dupa un anumit tipar).

Incondeiatul oualor in Bucovina

2. Inainte de a fi vopsite ouale, aceste se golesc de continut, printr-un mic orificiu.

3. Scrierea desenului – Se pregateste ceara de albine intr-un vas metalic pus la o sursa de caldura pentru a mentine ceara in stare lichida si cu ajutorul chisitei se incepe impartirea oului doua parti egale, apoi patru, apoi sase, etc.

Incondeiatul oualor in Bucovina

4. Alegerea modelelor ornamentale – se alege, in functie de preferinta fiecaruia, cele mai utilizate sunt:
– Strugurele, pestele, pomul vietii, cocosul, laba gastei;
– Brauri, 48 clinuri, modele de camasa, carpete, naframa;
– Grebla, scara, carligul ciobanului, grapa, plugul;
– Spicul de grau, frunza de stejar, bradutul, coarnele berbecului, frunza de salcam, floarea pastelui;
– Cerul instelat, fulgerul, soarele, steaua;

Incondeiatul oualor in Bucovina

5. Aplicarea culorilor – ca si nuante naturale se foloseau cele obtinute din diferite plante: frunze de mar, roiba, maces (rosu), frunze de nuc, floarea soarelui (verde), coaja de ceapa, lemnul cainelui, malin (galben), viorele (albastru), coaja de nuca, arin (negru).

Se acopera cu ceara zonele care le dorim albe. Apoi prima culoare in care vine pus oul este culoarea galbena; se lasa oul la odihnit, pentru 15 minute, astfel incat nuanta sa patrunda in coaja. Dupa aceea se scoate oul si se lasa pe un prosop la uscat.

Incondeiatul oualor in Bucovina

A doua culoare aplicata este cea rosie. Se acopera cu ceara partea de model colorat cu galben pentru a ramane stabila culoarea, apoi se introduce oul in culoarea rosie, iar partile de model neacoperite cu ceara o sa devina rosii dupa 15 minute de lasare a oului in culoare.

In final se acopera cu ceara si partile de model care le dorim sa ramana rosii si apoi introducem oul in culoarea neagra unde repetam aceeasi tehnica.

Incondeiatul oualor in Bucovina

6. Finisarea oului

Se ia oul si se pune pe un gratar, in prealabil incalzit si cand se topeste ceara stergem oul cu un prosop pentru a indeparta in totalitate ceara. Pentru un luciu intens, se utilizeaza o cantitate mica de ulei alimentar cu care se unge oul pe fiecare parte iar “oul muncit” este gata.

Ouale incondeiate sunt foarte rezistente in timp, pot rezista zeci de ani, isi pierd poate putin din luciu, dar arata la fel de artistic.

Incondeiatul oualor in Bucovina

Culorile utilizate nu sunt alese intamplator; fiecare simbolizeaza cate ceva: rosul este simbol al sangelui, al dragostei si al focului, galbenul este simbol al soarelui, al luminii, al tineretii, albastrul este simbol al cerului, al sanatatii si vitalitatii. Verdele simbolizeaza prospetime si speranta, iar negrul este simbolul pentru pamant, eternitate si statornicie.

Incondeiatul oulor este un mestesug ridicat la rangul de arta. Necesita multa atentie, timp, lucru in detaliu, creativitate si nu in ultimul rand talent.

Cei mai iscusiti mestesugari participa la targuri, evenimente si festivaluri din intreaga tara unde isi pun la incercare indemanarea si spiritul de competitivitate.

Incondeiatul oualor in Bucovina

Daca in zilele noastre ouale incondeiate au devenit o afacere pentru unii, pentru altii inseamna pastrarea traditiei, inseamna un prilej de raspandire al credintei si reinvierea datinilor si obiceiurilor lasate mostenire de stramosi.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>