Izbucul Ponor – Muntii Apuseni

atractii naturale muntii apuseni muntii bihorului obiective turistice judetul bihor

 

Izbucul Ponor

Izbucul Ponor se gaseste in regiunea Muntilor Bihor, in partea de nord a Poienii Ponor, o cunoscuta atractie naturala din zona pitoreasca a Platoului Padis si a Cetatilor Ponorului.

Album foto Izbucul Ponor

Harta zonala Izbucul Ponor – Muntii Apuseni

Descriere Izbucul Ponor

Izbucul Ponorului constituie de fapt un izvor specific regiunilor carstice, in care reapar la suprafata apele paraurilor subterane ce se scurg prin Platoul Carstic Padis. Izvorul isi face aparitia in interiorul unei mici grote, sculptate intr-un masiv calcaros de aici, oferind o imagine spectaculoasa. Apa ce tasneste de aici este stransa din pierderile de apa ale Vaii Tranghiestilor sau Vaii Garjoaba, ce se gasesc la randul lor in Sesul Padis. Dupa ce strabate o buna bucata din poiana, cursul de apa dispare apoi in subteran, dand nastere unor formatiuni carstice, numite scorburi. In zilele in care precipitatiile cad in cantitati foarte mari, Poiana Ponor se transforma temporar intr-o intindere de apa, asemanatoare cu un lac.

Atat Izbucul Ponor, cat si intreaga zona, bogata in atractii naturale diverse, pot fi vizitate urmand unul dintre traseele turistice marcate: circuitul Cetatile Ponorului, marcat cu punct albastru sau circuitul Lumea Pierduta, marcat cu cruce galbena si de-a lungul caruia se intalneste Platoul Lumea Pierduta, unul dintre cele mai impresionante platouri carstice din tara, declarat rezervatie naturala.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>