Izbucul Tauz – Muntii Apuseni

atractii naturale izbuc muntii apuseni obiective turistice judetul alba rezervatie geologica rezervatii naturale

 

Izbucul Tauz

Izbucul Tauz, cunoscut si sub denumirea de Izbucul de la Moara lui Filea, se numara printre minunile hidrocarstice din Muntii Apuseni, gasindu-se pe teritoriul judetului Alba, in imediata apropiere a Localitatii Garda de Sus, intr-o vale cunoscuta sub numele de Garda Seaca. Fiind un adevarat monument al naturii, izbucul se incadreaza intr-o arie naturala protejata de lege, declarata rezervatie naturala geologica.

Album foto Izbucul Tauz

Harta zonala Izbucul Tauz

Descriere Izbucul Tauz

Desi la o prima vedere Izbucul Tauz pare ca nu este cu nimic mai special decat celelalte izvoare carstice din aceasta zona a Muntilor Apuseni, destul de numeroase la numar, in spatele acestui ochi de apa se gaseste de fapt o gura de iesire la suprafata a unei pesteri sau galerii carstice inundate a unui curs de apa. Acest izbuc, sau izvor, se incadreaza intr-un sistem mai complex de pesteri, ce se numara printre cele mai ramificate astfel de galerii subterane de pe intregul continent european, starnind interesul speologilor din intreaga lume, ce exploreaza aceasta zona, desfasurand numeroase expeditii in adancurile apei de aici.

Din Garda de Sus se poate ajunge foarte usor la Izbucul Tauz pe o poteca forestiera ce leaga acest sat de un catun mai izolat: Casa de Piatra. Traseul ce trebuie urmat trece pe langa indicatorul ce conduce spre Pestera Scarisoara, inaintand intr-o vale in care se gaseste izvorul Vaii Gardisoara: Izbucul Tauz, o intindere de apa limpede, de culoare verzuie, despre care se spune ca este cea mai adanca din intreaga tara, mai mare chiar decat Izbucul Galbenei.

Izbucul Tauz este vizitat atat de turistii care vor sa admire frumusetea peisajelor naturale din aceasta zona a Muntilor Bihorului, cat si de cei pasionati de scufundarile subacvatice, pana acum fiind explorat pana la adancimea de 87 metri. Se spune ca de la Izbucul Tauz pleaca o galerie lunga de aproximativ 2,5 km, care ar lega izbucul de Pestera Coiba Mare.

Din Garda de Sus se poate pleca de asemenea si in drumetii catre alte atractii naturale renumite ale regiunii, precum: Pestera si Ghetarul de La Scarisoara, Ghetarul Vartop, Pestera Coiba Mare, Pestera Hodobana sau Pestera Poarta lui Ionele.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>