Junii Brasovului

obiceiuri de paste obiceiuri populare obiective turistice judetul brasov

 

Junii Brasovului

Sarbatoarea Junilor este o manifestare folclorica ce are loc in fiecare an prin defilarea junilor, in duminica dupa Sfintele Sarbatori ale Pastelui, in regiunea judetului Brasov. Turistii pot urmari traseul pe care junii il urmeaza, incepand cu ora 10 in Dimineata Tomii.

Junii Brasovului

Junii coboara calare in cetate, de unde pornesc insotiti de conducator si de cei doi armasi: armasul mare si armasul mic. Conducatorul poate fi recunoscut dupa banderola rosie pe care o poarta, armasii purtand culorile galben si albastru, formand astfel tricolorul. Acestia se opresc in Piata Unirii din Brasov, in fata Bisericii Sfantul Nicolae, unde inconjoara statuia eroului necunoscut. Aici are loc o scurta slujba, prin care preotul sfinteste steagurile junilor.

Junii Brasovului

Tot in acest loc, junii se grupeaza dupa o ordine prestabilita: Junii Tineri, Junii Batrani, Curcani, Dorobanti, Brasovecheni, Rosiori si Albiori. Fanfara deschide coloana marsului. Urmatoarea oprire este la Troita Capitanului Ilie Birt, unde se canta Hristos a Inviat. Drumul continua pe Strada Muresenilor, Bulevardul Revolutiei, Str. Nicolae Balcescu, Poarta Schei, Str. Capitan Ilie, Str. Tocile spre Capul Satului, Str. Podul Cretului si sfarsindu-se la Pietrele lui Solomon.

Junii Brasovului

Pe parcursul intregului traseu, junii sunt aclamati de catre locuitorii Brasovului, iar junii ii invita sa-i insoteasca “La Pietri” ca sa petreaca impreuna in natura. Pietrele lui Solomon, un grandios amfiteatru natural, este rapid ocupat pe cele doua platouri de juni, care se aseaza la mesele traditional amenajate. Melodia “Hora Junilor” da startul serbarii, iar lumea este invitata la diferite jocuri traditionale: sarba, braul, breaza sau batuta.

Dar de ce bat junii atata drum? De fapt este vorba de o parada a barbatilor bine, gatiti de sarbatoare si care, ca barbatii, se duc sa-si masoare fortele la Pietrele lui Solomon. Hora Junilor ii aduna pe toti intr-un cerc. Danseaza pe muzica populara si se intrec ca in povesti. Fiecare dintre ei ajunge la mijloc si arunca un buzdugan in aer. Cel care il arunca cel mai sus este cel mai zmeu si castiga respectul celorlalti. Buzduganul din fier este mic, potrivit in palma si foarte frumos ornat, dar este greu si trebuie sa stiti ca nu este o competitie pentru baieti, ci pentru barbatii in toata puterea.

Junii Brasovului

A doua zi, grupurile se reunesc si pornesc traseul invers. Junii pornesc primii, fiind considerati initiatori si pastori fideli ai obiceiului. Alaiul trece de Poarta Schei, patrunde in Cetate, aici fiind primit cu portile deschise, trece de Muzeul Judetean si se opreste la cimitirul Bisericii Sfanta Paraschiva. La mormantul marelui poet Andrei Muresanu, canta “Hristos  a inviat” si cateva strofe din imnul “Desteapta-te, Romane”.

Ceremonia se sfarseste apoi, iar junii se despart, indreptandu-se pe strazi diferite, iar multimea adreseaza conducatorilor grupurilor “Sa ne traiesti, vatafe!”.

Junii Brasovului

Documentele existente atesta ca Junii Tineri sunt cea mai veche grupare, ultimul grup infiintat fiind al Junilor Brasovecheni in anul 1924. In preajma Sfintelor Sarbatori ale Pastelui, in Brasov au loc numeroase evenimente. Sarbatoarea Junilor Brasoveni se leaga de Zilele Brasovului si Targul Mesterilor Populari din Romania.

Junii Brasovului


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Fusaru Adina
    2013-04-10
    10:34:21

    Este o traditie minunata , am urmarit si videoclipuri cu aceasta sarbatoare ! Ai impresia urmarindu-i ca sunt dacii coborind din munti ! In ce localitate de linga Brasov se tine sarbatoarea ?

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>