Lacul Alunis – Sovata

atractii naturale lacuri lacuri din transilvania obiective turistice judetul mures

 

Lacul Alunis

Lacul Alunis este localizat pe suprafata judetului Mures, fiind unul dintre principalele atractii turistice din Statiunea Sovata si contribuind alaturi de celelalte lacuri existente aici la renumele national al acestei statiuni.

Album foto Lacul Lacul Alunis

Harta zonala Lacul Alunis 

Descriere Lacul Alunis

Turistii care vor sa descopere fumusetea Statiunii Sovata, cat si lacurile pentru care aceasta este renumita, trebuie sa stie ca pot ajunge aici urmand traseul drumului national DN13 A, ce porneste din Miercurea Ciuc si trece prin Odorheiul Secuiesc si prin Statiunea Praid, locatii reprezentative pentru Tinutul Secuiesc.

Asezat la o distanta de aproximativ 60 metri de Lacul Ursu, singurul lac heliotermic din Europa si unul dintre cele mai mari din lume, Lacul Alunis s-a format in jurul anului 1970, prin acumularea apei ce s-a scurs in timp din Lacul Ursu. Intreaga suprafata a lacului masoara mai putin de jumatate de hectar, atingand o adancime maxima de aproximativ 6,5 metri. In ceea ce priveste compozitia apei acestui lac, concentratia de sare este destul de redusa si nu se mai intalneste acel fenomen heliotermic si de stratificare a apei specific Lacului Ursu.

Potentialul Lacului Alunis a fost valorificat, acesta fiind amenajat in scopuri de agrement, sub forma unui strand. Cei care vin aici intr-un numar foarte mare sunt interesati in primul rand de namolul argilos ce se gaseste pe fundul acestuia si are poprietati benefice asupra diverselor afectiuni, precum cele ale aparatului locomotor, artroze, spondiloze, afectiuni neurologice sau afectiuni ginecologice.

Pe langa renumitul Lac Ursu, in apropiere de Lacul Alunis se mai gasesc si Lacul Rosu, Lacul Paraschiva, Lacul Negru, Lacul Tivoli, Lacul Mierlei si Lacul Serpilor, cu ape clorulate si sodice, ce pot reprezenta destinatii de vacanta in timpul sezonului cald. La doar cativa kilometri poate fi vizitata si Salina Praid, una dintre cele mai impresionante si vizitate saline din tara, ce beneficiaza de o amenajare interioara inedita.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>