Lacul Amara – Ialomita

amara lac sarat lacuri lacuri din muntenia obiective turistice judetul ialomita

 

Lacul Amara

Lacul Amara este principala atractie turistica si principalul factor terapeutic natural din Statiunea Amara, fiind localizat pe teritoriul judetului Ialomita, la o distanta de aproximativ 7 km de Orasul Slobozia. Desfasurat in forma literei S, lacul se intinde pe o suprafata de aproximativ 130 hectare.

Album foto Lacul Amara

Harta zonala Lacul Amara – Ialomita

Descriere Lacul Amara

Lacul Amara este inclus intr-o arie naturala protejata de lege. Rezervatia naturala din care face parte si lacul adaposteste numeroase specii de pasari rare, precum: lebada de vara, barza alba, egreta sau pescarusul.

Intins pe o lungime ce masoara in jur de 4 km si pe o latime ce variaza intre 200 si 800 metri, Lacul Amara si-a castigat renumele datorita apei sale sarate, ce este alimentata de o panza freatica ce contine ape cu proprietati terapeutice. Avand in vedere ca de-a lungul vremii Lacul Amara a cunoscut mai multe tendinte de crestere a nivelului apei, a fost amenajat un canal prin care este evacuat excesul de apa, evitandu-se astfel pericolul inundatiilor. In prezent, adancimea lacului este de aproximativ 3 metri.

In urma analizelor compozitiei chimice a apei de aici, s-a constatat ca aceasta contine in proportii destul de mari sulfat, clorura de sodiu si de magneziu. De asemenea, chiar numele lacului a fost inspirat din compozitia chimica a apei sale, intrucat sulfatul de magneziu si de sodiu, ii confera apei un gust extrem de amar.

Namolul sapropelic de pe fundul lacului, foarte inchis la culoare, are un miros foarte puternic si intepator, insa in ceea ce priveste proprietatile sale, face minuni. Acesta este utilizat in foarte multe cure ce trateaza diverse afectiuni ale sistemului locomotor, afectiuni post traumatice, ginecologice, endocrine, dermatologice si multe altele. Procedurile realizate cu namolul extras din Lacul Amara sunt puse in aplicare in bazele de tratament  din Statiunea Amara. Se pot face aici bai calde si impachetari cu namol, electroterapie, hidroterapi sau cure interne cu ape minerale.

Pe malul lacului sunt amenajate si cateva plaje cu nisip, cu taxa de intrare, unde turistii se pot bucura de soare. In apropierea lacului, in Statiunea Amara se gaseste si un parc deondrologic, intins pe aproape 150 hectare, dar care, din pacate, nu se afla in cea mai buna forma a sa.

In prezent, marea majoritate a turistilor sositi la Amara sunt trecuti de varsta tineretii si aleg aceasta destinatie in special datorita faptului ca reprezinta o veritabila locatie de tratament, ce si-a dobandit de-a lungul timpului prestigiul pe care il merita.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>