Lacul Balea – Muntii Fagaras

lac glaciar lacul balea lacuri lacuri din transilvania muntii fagaras obiective turistice judetul sibiu transfagarasan

 

Lacul Balea

Lacul Balea este cel mai mare lac glaciar din Muntii Fagaras, situat in Obarsia Curtisoare la altitudinea de 2.034 metri, avand lungimea de 360 metri si o adancime maxima de 11.5 metri, astfel intanzandu-se pe o suprafata de 46.508 metri patrati. Lacul Balea s-a format in Caldarea Glaciara Balea, este alimentat de izvoare temporare, ce se activeaza doar in anumite perioade din an, primavara si vara, si de doua izvoare permanente. Apa rece a lacului, limpede si bine oxigenata de aerul puternic, formează un biotop ideal pentru  dezvoltarea salmonidelor.

Album foto Lacul Balea

Harta zonala Lacul Balea – Muntii Fagaras

Descriere Lacul Balea

Lacul Balea se afla pe Transfagarasan, imediat dupa iesirea din Tunelul Capra, la 77 km de orasul Sibiu si la 85 km de Curtea de Arges. Accesul la Lacul Balea se face cu masina pe soseaua Transfagarasan, iar iarna doar cu telecabina pornind de la Cabana Balea Cascada, situata in apropriere de Cascada Balea.

Culoarea apei pe vreme senina este albastra cu o usoara tenta verzuie, fiind foarte limpede face ca vizibilitatea să fie foarte mare in apa pana la 8 metri in adancuri. Fundul lacului este acoperit de pietris, nisip, stanci si mal. In mijlocul lacului pe o peninsula a fost construita prima cabana Balea Lac in anul 1904. In anul 1995 un puternic incendiu a distrus cabana in totalitate. In anul 2000 incepe reconstructia actualei cabane.

In fiecare an, pe malul lacului inghetat se ridica un hotelul de gheata, in forma de iglu, unicat pentru aceasta parte a Europei de Est. Este compus din receptie, bar de zi si camere de innoptat, dotate cu paturi duble, iar lumina in incaperi este asigurata cu lampi fluorescente.

Rezervatia Complexa Balea a fost declarata rezervatie stiintifica in anul 1932 si este situata pe creasa nordica a Muntilor Fagaras protejand o suprafata de 180 ha, incluzand si Lacul Balea. Rezervatia adaposteste mai multe plante rare, printre care floarea de colt, bulbuci, vartejul pamantului si animlele ocrotite: acvila de munte, capra neagra si rasul.

In Masivul Fagaras se mai afla si Lacul Capra, Lacul Podragu, Lacul Avrig si Lacul Urlea.

Prezentare video Lacul Balea


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. gabriela
  2014-11-10
  01:09:21

  Si eu as dori perioada.Desi am calatorit in tot Sibiul zilele acestea,nu am riscat sa merg la Balea pt ca stiu ca e inchis Transfagaraseanul pe anumite portiuni.As dori totusi sa stiu care e perioada anului cand e deschis,si ce portiuni sunt mai exact inchise,se poate ajunge cumva si acum din Bucuresti?

   
 2. Avi
  2014-04-25
  13:25:25

  In ce periods se plate vizitat lacul balea

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>