Lacul Batca Doamnei – Piatra Neamt

batca doamnei lacuri lacuri din moldova

 

Lacul Batca Doamnei

Lacul Batca Doamnei a fost realizat in anul 1962, cand a  avut loc bararea Bistritei si acesta a fost indiguit lateral. Lacul ce alimenteaza Batca Doamnei este situat in aval, mai precis Izvorul Muntelui-Bicaz, alaturi de paraul Doamna, parau ce isi varsa apele in laterala dreapta a Lacului Batca.

Album foto Lacul Batca Doamnei

Harta zonala Lacul Batca Doamnei – Piatra Neamt

Descriere Lacul Batca Doamnei

Din punct de vedere al dimensiunilor, intinderea de apa se desfasoara pe suprafata de 235 de hectare, avand lungimea de 3.2 km si latimea de 1 km.

Piatra Neamt este protejat cu mandrie de acest lac. In ultima vreme, Batca Doamnei a ajuns un loc potrivit pentru iernatul pasarilor care trec prin culoare de migratie din partea est-carpatica. Numeroase specii aleg acest loc datorita conditiilor prielnice, din punct de vedere climatic si al hranei. Printre speciile care aleg sa-si petreaca iarna aici se numara egreta mare, lebaga, corcodelul cu gat negru, ferestrasul mare, motat si mic.

Municipiul Piatra Neamt isi are apa potabila din acest lac, Batca Doamnei sustine in jur de 10 milioane de metri cubi de apa. In anul 2001, au fost observate aici cateva specii de pesti, precum oblete, clean, porcusor, scobar, boistean, pastrav indigen si crap.

Lacul Batca Doamnei, alaturi de alte doua lacuri, Pangarati si Vaduri sunt zone de mare importanta pentru pasarile care migreaza pe culoarul est carpatic.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>