Lacul Belis – Fantanele

lacuri lacuri din transilvania muntii gilau obiective turistice judetul cluj

 

Lacul Belis Fantanele

Belis – Fantanele este un lac artificial de acumulare situat in partea vestica a judetului Cluj, in arealul de contact al Muntilor Gilau cu Muntii Vladeasa si Muntele Mare. Acest lac s-a format prin ridicarea unui baraj artificial, amenajat intre anii 1970 – 1974, pe cursul raului Somesul Cald, in scopuri hidroenergetice.

Album foto Lacul Belis – Fantanele

Harta zonala Lacul Belis – Fantanele – Muntii Gilaului

Descriere Lacul Belis – Fantanele

Suprafata lacului este de 9,8 km patrati, intinzandu-se pe o lungime de aproximativ 13 km. Lacul este asezat la aproximativ 1050 metri altitudine, iar astfel, turistii ce vor vizita regiunea vor avea posibilitatea de a admira o priveliste inedita asupra imprejurimilor. Aceasta zona este impanzita de ruinele caselor vechi ale motilor, intrucat dupa proiectarea lacului, acestia au fost obligati sa isi mute locuintele pe actualul amplasament al localitatii. Singura constructie care nu a putut fi mutata a fost Biserica de piatra din Giurcuta de Jos, ale carei ruine se gasesc si acum pe fundul lacului, fiind vizibile atunci cand apa scade foarte mult. Se pot face chiar si scufundari, acest lac fiind foarte cunoscut de impatimitii activitatilor de acest fel. Cei ce se scufunda aici au ocazia de a intra in vechea biserica, printr-o mica spartura din zidurile acesteia.

In apropierea lacului se afla si Statiunea  Belis – Fantanele, o statiune climaterica recomandata pentru tratarea anemiilor, a surmenajului fizic si psihic, dar si pentru peisajul deosebit conferit de masivele stancoase ce strajuiesc zona. In acelasi timp, pentru turistii care sunt interesati de practicarea sporturilor de iarna, exista posibilitatea de a schia pe partiile naturale din apropiere.

Cei ce ajung in zona pot vizita de asemenea diverse obiective turistice aflate in apropiere, precum: Parcul National Muntii Apuseni, Cheile Turzii, Cheile Galbenei, Cheile Somesului, Pestera Ursilor, Pestera si Ghetarul Scarisoara sau Cetatile Ponorului.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. adi
  2013-03-03
  20:56:37

  e o zona foarte frumoasa dar din pacate nu se fac investitii in ea
  Gasesti pensiuni aruncate la plezneala (care si-asa nu ofera servicii de calitate) si 2-3 hoteluri vechi in care nu s-a mai investit nimic
  Pt. persoanele fara masina e imposibil de ajuns acolo (fie ei romani sau turisti straini)

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>