Lacul Bucura – Muntii Retezat

lac glaciar lacuri lacuri din transilvania muntii retezat obiective turistice judetul hunedoara

 

Lacul Bucura

Lacul Bucura este cunoscut ca fiind cel mai mare lac glaciar din spatiul romanesc, fiind format la altitudinea de 2040 metri, intr-o caldare glaciara din Muntii Retezat, sub Varful Peleaga.

Album foto Lacul Bucura

Harta zonala Lacul Bucura – Muntii Retezat

Descriere Lacul Bucura

Cu o suprafata de aproximativ 8,90 hectare si o adancime maxima de 15,5 metri, lacul este alimentat de 5 izvoare principale si reprezinta una dintre cele mai importante atractii ale Parcului National Retezat, in administrarea caruia este inclus.

Desi este pozitionat chiar in inima unor munti masivi, accesul pana la Bucura nu este foarte complicat de realizat. Drumul ce duce spre lac se desprinde din soseaua nationala DN68, ce leaga Hategul de Caransebes, fiind asfaltat pe traseul ClopotivaGreblaGura ZlataGura Apei, pe o lungime de aproximativ 35 km. Traseul se continua apoi printr-un drum forestier ce se mai intinde pe inca 14 km. Se intalneste de-a lungul itinerariului Cascada Fetele Voilesei, dupa care se merge pe Valea Lapusnicului Mare, pana la Gura Bucurii, dupa care urmeaza Lacul Lia, respectiv Lacul Bucura.

In zona lacului exista si posibilitatea de a campa, in timpul sezonului estival fiind aici instalate numeroase corturi. Se recomanda insa saci de dormit si haine groase, intrucat, chiar si vara, temperaturile de aici sunt foarte mici. Turistilor care nu sunt prea incantati de ideea de a dormi in cort le stau la dispozitie cabanele din Muntii Retezat, insa cea mai apropiata cabana de Lacul Bucura se afla la aproximativ 3 ore de mers pe jos.

Lacul Bucura poate fi considerat si un nod turistic, de aici plecand cateva trasee marcate catre Varful Peleaga, Varful Papusa sau Varful Retezat. Intreaga zona a Parcului National Retezat, intins pe teritoriul administrativ al judetului Hunedoara, pe o suprafata de 54.400 hectare este o zona demna de descoperit, de-a lungul careia se intalnesc panorame incantatoare. Parcul National Retezat este supranumit de catre cunoscatori “taramul cu ochi albastri”, in acesti munti gasindu-se in jur de 80 de lacuri, in apa carora se oglindesc piscurile semete ale muntilor si albastrul cerului. Dintre acestea merita a fi amintit si Lacul Zanoaga, cel mai adanc lac glaciar de la noi din tara.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. cincinat
    2012-10-22
    13:09:17

    ..da, am fost!...doar cateva saluturi in romana,caci in rest-straini;..locurile sant prea frumoase sa le pot descrie eu....si apoi, muntele e cel mai mare medic! vreau sa multzumesc celor ce fac un fel de politzie montana, ce colinda permanent cararile marcate, oprind camparile haotice

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>