Lacul Bugeac

balta pescuit lacuri lacuri din dobrogea liman fluviatil

 

Lacul Bugeac

Cel mai sudic liman fluviatil din Romania se gaseste intr-o pitoreasca zona a Dobrogei, pe suprafata Localitatii Ostrov, in sudul renumitei insule Pacuiul lui Soare. Acesta este Lacul Bugeacului, o intindere de apa ce masoara aproximativ 1400 hectare si maxim 1,7 metri adancime si comunica direct cu Dunarea printr-un stavilar ce asigura schimbul de apa intre cele doua.

Album foto Lacul Bugeac

Harta zonala Lacul Bugeac

Descriere Lacul Bugeac

Fiind situat oarecum la limita dintre judetele Constanta si Calarasi, la acest lac se poate ajunge urmand traseul drumului national DN3. Intinderea de apa se desfasoara intre localitatile Ostrov si Lipnita, putand fi admirat chiar de pe drumul ce leaga aceste doua pitoresti asezari de pe meleagurile dobrogene.

Lacul mai este cunoscut si sub numele de Garlita si s-a format in zona in care se gaseau inainte de formarea sa doua balti temporare: Balta Babus si Balta Ciulinoasa, prima sfarsind prin a fi desecata, iar cea de-a doua fiind transformata in bazin piscicol pentru reproducere. Apa lacului provine de la doua rauri: Almalau si Garlita, care, in urma precipitatiilor abundente provoaca inundatii catastrofale. De aceea, pe grindul fluviatil a fost amenajat un dig care sa impiedice inundatiile.

Lacul Bugeac este o arie naturala protejata de lege datorita speciilor rare de plante care se dezvolta aici. Printre ierburile xerofile de stepa si papuris s-a dezvoltat aici si o fauna specifica: starcul rosu, rata rosie, barza alba, uliul, buha, eretele de stuf, egreta, pelicanul cret sau lebedele de iarna. Se pare ca o mare parte din populatia de pasari acvatice isi gasesc un loc perfect pentru inernare pe malul drept al lacului, in zona unei grote inca neexploatata turietic.

Un peisaj deosebit poate fi admirat si in partea vestica a lacului, unde se gaseste o fasie inalta si stancoasa de pamant. Cei ce viziteaza acest lac apreciaza de asemenea si faptul ca aici pot pescui in voie specii apreciate, precum crapul, stiuca, bibanul, salaul sau rosioara. Tot in zona, in nordul acestui lac, se poate vizita si Insula Pacuiul lui Soare, renumita datorita peisajelor ce reproduc o mica parte din peisajele si vegetatia specifica junglelor, dar mai ales datorita faptului ca in partea sa nordica se gasesc ruinele unei vechi fortificatii medievale bizantine: Cetatea Vicina.

Prezentare video Lacul Bugeac


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>