Lacul Calcescu – Muntii Parang

lac glaciar lacuri lacuri din oltenia muntii parang

 

Lacul Calcescu

In mijlocul Masivului Parang se afla Lacul Calcescu, sau Galcescu, dupa cum este notat in alte scrieri sau harti mai vechi. Inca din vremurile lui Alexandru Vlahuta, lacul a fost considerat lacul cu cele mai mari dimensiuni din Muntii Parang.

Album foto Lacul Calcescu

Harta zonala Lacul Calcescu – Muntii Parang

Descriere Lacul Calcescu

Lacul se gaseste la altitudinea de 1925 metri, reusind sa se remarce ca cel mai mare iezer glaciar din zona. Acesta ocupa suprafata de 3.2 hectare, avand adancimea de 9.3 metri. Mergand de-a lungul Muntilor Parang, pe cea mai batuta poteca turistica, se observa de la distanta Lacul Calcescu.

Intinderea de apa a fost declarata monument al naturii. Intreaga zona este de o frumusete deosebita, inclusiv imprejurimile au fost declarate rezervatie naturala geologica, floristica si peisagistica.

Plecand de la Ranca si urmand traseul marcat, timp de 6 ore, veti intalni Lacul Galcescu, pe langa alte zece lacuri de dimensiuni mai reduse. Insa drumul este putin mai complicat. Abia dupa ce veti trece de Varful Papusa si va veti afla in fata celor doua varfuri, Varful Carbunele si Mohorul, vezi putea admira privelistea splendida ce se deschide asupra lacului, de pe creasta. Micile detalii fac acest loc special. Lacul mai mic ce se revarsa in Lacul Calcescu, micile oglindiri ale apelor din zona, dar si flora impresionanta, ce cuprinde jnepi si ienuperi ce s-au adaptat climatului de aici.

Traseul este obositor, insa merita cu siguranta. Pentru a ajunge la celebrul lac, se trece de cabana Rusu, iar apoi se urca Parangul Mic, urmat de Carja si Parangul Mare. Aceasta este jumatatea drumului, marcata de cursul Dunarii, ce poate fi vazut in zare.

Muntii Parang pot fi vazuti in toata splendoarea lor urmand superba sosea de aici, Transalpina.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. florin
  2013-02-03
  10:36:30

  superbbbb...de 2 ori am urcat la lac...ajungi la cer...

   
 2. mihai
  2011-08-16
  11:52:47

  am urcat pe transalpina pe 22.07.2011.superb.dupa ce am ajuns( cu masina) la obarsia lotrului,am urcat vreo doua ore la lacul galcescu si nu am avut echipament adecvat( doar adidas ,pantalon scurt ,o pelerina de ploaie)nici macar o sticla de apa >> am gasit multe izvoare si ne-am potolit setea,iar undeva mai sus cam la cota1900,am multumit celor care nu iubesc natura si au aruncat cateva sticle de plastic, din care am ales una pt. apa.. am ajuns la lac morti de foame, am admirat peisajul,am facut o baie mai sus de galcescu la lacul cel mic,apoi ne-am intors.sa nu faceti ce-am facut noi,daca plecati pe munte,luati-va,mancare ,apa ,echipament adecvat si totul o sa fie bine.merita tot efortul.daca ar fi sa mai trec transalpina as mai urca o data la lacuri..cu siguranta.mihai.

   
 3. Busca Ciprian
  2010-07-28
  18:59:07

  Sal !

  in continuarea acestui articol se puteau plasa mai multe informatii(valabil pt toate articolele) :

  cazare in zona
  cum ajungem aici , ce rute sunt
  cat ne cost-esential in aceste vremuri

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>