Lacul Cuejdel – Neamt

lacuri lacuri din moldova obiective turistice judetul neamt piatra neamt

 

Lacul Cuejdel

Lacul Cuejdel, cunoscut si sub numele de Lacul Crucii datorita formei sale, este unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural, impreuna cu Lacul Rosu, ambele avand acelas tip de formare si clasificare, de pe teritoriul Europei, fiind localizat din punct de vedere geografic in Muntii Stanisoarei, la o distanta de aproximativ 25 km fata de orasul Piatra Neamt. Avand o lungime de 1 km si ocupand o suprafata ce masoara in jur de 150 hectare, Lacul Cuejdel se afla intr-o continua crestere.

Album foto Lacul Cuejdel

Harta zonala Lacul Cuejdel – Neamt

Descriere Lacul Cuejdel

Pana in anul 2010, accesul catre acest lac se facea foarte greu, intrucat nu exista un drum practicabil sau indicatoare care sa ii conduca pe turisti aici. In prezent, se poate ajunge la acest obiectiv turistic prin mijlocul mai multor cai de acces, cele mai des utilizate fiind traseele ce pleaca din Piatra Neamt, fie pe ruta OcolDobreniBodestiCracaoani, pe drumul national DN15 C, urmand apoi satele Magazia, Crazaul Negru si apoi un drum forestier in cea mai mare parte modernizat, fie pe ruta OcolGarcinaSatul Cuiejdi, de unde se urmeaza un drum forestier destul de bun. De mentionat este faptul ca pe cel din urma traseu se gaseste Schitul de calugari Daniil Sihastrul de la Cuiejdi, paraul Cuiejdi oferind trecatorilor peisaje deosebite, cel mai frumos fiind reprezentat de cascada ce s-a format pe aceasta apa curgatoare.

Lacul Cuejdel s-a format in mai multe etape, in urma unor alunecari de teren, prima avand loc in anul 1978, iar urmatoarea in anul 1991, aceasta din urma fiind determinata de cutremurul din 1990 si de precipitatiile abundente din 1991. In urma acestor evenimente s-a format barajul natural care a oprit trecerea apei, determinand acumularea acesteia intr-o cantitate mare, ale carei dimensiuni s-au marit de la an la an. Dupa cercetarile facute pe acest teren de catre specialisti, s-a ajuns la concluzia ca multe dintre alunecarile de teren care au dus la formarea lacului au fost generate de catre actiunea antropica asupra mediului ce inconjoara lacul, prima alunecare de acest tip fiind cauzata de catre lucrarile de constructie a unui drum forestier. In prezent, pe locul unde s-a format lacul se vad cioturile copacilor uscati din vechea padure ce exista pe teritoriul acestui spatiu, privelistea care s-a format astfel reprezentand un aspect ce poate fi valorificat in foarte mare masura de catre cei pasionati de fotografie. In anul 2004, Lacul Cuejdel a fost declarat rezervatie naturala, existand aici o flora ce prezinta un adevarat interes pentru cercetatorii stiitifici si o fauna reprezentata de pastravul care ii ispiteste pe cei pasionati de pescuit, sau de animale precum ursul, vulpea, cerbul, mistretul, specifice zonelor montane.

Intrucat a fost constientizat potentialul turistic pe care il ofera Lacul Cuejdel intregii zone, incepand cu anul 2010 a fost demarat un proiect in scopul amenajarii acestei arii naturale, care vizeaza in primul rand modernizarea cailor de acces catre acest obiectiv turistic.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>