Lacul Gilau

lac de acumulare lacuri lacuri din transilvania obiective turistice judetul cluj

 

Lacul Gilau

Lacul Gilau este situat pe Somesul Mic, in aval de confluenta Somesului Cald si a Somesului Rece, pe raza comunei Gilau, judetul Cluj.

Album foto Lacul Gilau

Harta zonala Lacul Gilau – Cluj

Descriere Lacul Gilau

La o distanta de 16 km de Cluj Napoca se afla Lacul Gilau, un lac de acumulare format in urma construirii barajului in anul 1972, datorita izvoarelor provenite din Muntii Apuseni. Se afla la o altitudine de 422 metri, suprafata acestuia fiind de 70 ha, cu un volum de 3,73 milioane metri cubi de apa, iar adancimea maxima constatata, a fost de 9 metri. Lacul deservea orasul Cluj Napoca cu apa potabila.  In urma golirii lacului pana la o anumita cota, s-au observat modificari majore ale fundului lacului, acesta devenind o campie aluvionara. Datorita acestei modificari, s-a format o micro-delta din papura si pipirig, in coada lacului, iar in anumite perioade vegetatia acvatica dezvoltandu-se.

Conform cronicarului anonim al Regelui Bela al IV-lea, Voievodul Gelu ar fi murit la confluenta Paraului Capus cu Somesul Mic si se presupune ca numele lacului Gilau ar fi derivat de la Gelu. Tot in apropiere de Gilau si-a pierdut viata si Gheoghe Rakoczy al II-lea, in urma bataliei cu turcii, din care a iesit invins.

Turistii aflati in zona, pot vizita si Castelul Wass-Banffy, Conacul Gallus, precum si Castrul roman de la Gilau. Castrul, care masoara 138 x 221 metri, a fost primul din Transilvania unde arheologii au identificat succesiunea intre castrul din pamant si lemn si castrul de piatra care i-a urmat.

Pescuitul pe Lacul Gilau se face numai in baza permisului eliberat de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura si a taxei de zi sau al abonamentului de sezon. Speciile care populeaza lacul sunt: pastrav, clean, crap, caras, scobar, babusca, rosioara, iar cantitatea de peste care poate fi retinuta este de 5 kg / zi. Exista posibilitate de campare, WC, copaci pe mal, iar drumul pana acolo este asfaltat. In Gilau exista o pastravarie, de unde se poate procura tot timpul peste proaspat.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>