Lacul Iacobdeal

lacuri lacuri din dobrogea

 

Lacul Iacobdeal

Lacul Iacobdeal este un lac antropic, format prin umplerea cu apa a unei gropi ramase in urma unei foste cariere de unde se extragea granitul. Lacul se gaseste in imediata apropiere a Localitatii Turcoaia, la o distanta de aproximativ 12 km de Satul Greci din judetul Tulcea, fiind cunoscut de localnici sub denumirea mai populara de “La Fantana”.

Album foto Lacul Iacobdeal

Harta zonala Lacul Iacobdeal

Descriere Lacul Iacobdeal

Accesul catre lac se realizeaza urmand traseul drumului national DN22D, pana in punctul in care se intalneste o intersectie spre Turcoaia, dupa care mai sunt de parcurs in jur de 3 km.

Panoramele intalnite aici sunt incantatoare, in apa de o culoare verzuie a lacului oglindindu-se stancile ramase in urma exploziilor carierei. Resturile carierei au schimbat complet infatisarea acestor locuri, vegetatia lipsind complet si fiind inlocuita cu mormane intregi de pamant si grohotisuri.

De asemenea, malurile stancoase care inconjoara ochiul de apa ii confera acestuia un aspect asemanator cu cel al lacurilor glaciare.

Datorita modului in care s-a format, Lacul Iacobdeal este considerat unic in intreaga tara. Apa lacului provine din doua surse: din izvoarele subterane existente si din precipitatii, iar dimensiunile lacului nu sunt impresionante: in jur de 20 metri adancime si o suprafata de aproape un hectar.

Avand in vedere ca este concesionat, lacul nu poate fi folosit pentru pescuit, insa localnicii obisnuiesc, in schimb, sa isi aduca aici animalele pentru a le adapa sau vin sa se scalde, sarind de pe malurile inalte ce strajuiesc lacul. In apropiere, pot fi vizitate si ruinele Cetatii Troesmis.

Localizata pe malul Bratului Macin al Dunarii, in imediata apropiere a Localitatii Balta Iglita, Cetatea Troesmis reprezinta o parte din vechiul oras antic ce se gasea aici in trecut.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>