Lacul Izvorul Muntelui – Bicaz

bicaz lacuri lacuri din moldova muntii ceahlau obiective turistice judetul neamt

 

Lacul Izvorul Muntelui - Bicaz

Lacul Izvorul Muntelui, cunoscut si sub numele de Lacul Bicaz, s-a format pe cursul superior al Raului Bistrita, prin construirea unui baraj hidroenergetic. Acesta este cel mai mare lac artificial dintre toate cele amenajate pe raurile interioare din spatiul romanesc, apa sa alimentand Hidrocentrala Bicaz – Stejaru.

Album foto Lacul Izvorul Muntelui

Harta zonala Lacul Izvorul Muntelui – Bicaz

Descriere Lacul Izvorul Muntelui

Intinzandu-se pe o lungime totala de 40 km si avand o suprafaa de 3000 hectare, lacul de pe Bistrita ofera de-a lungul intregii sale desfasurari peisaje incantatoare. Datorita colinelor semete, foarte bine impadurite ale Muntilor Ceahlau, ce se oglindesc in apele lacului, strajuindu-l pe toate partile, dar si a dimensiunii sale impresionante, Lacul Izvorul Muntelui poate fi considerat o adevarata “mare dintre munti”.

Fiind situat la doar 4 km de Orasul Bicaz si in jur de 35 km de Orasul Piatra Neamt, accesul catre Lacul Izvorul Muntelui nu este deloc dificil. Lacul se intinde intre barajul propriu zis si punctul cunoscut sub numele de Poiana Teiului, fiind “insotit” de-a lungul desfasurarii sale de drumul national DN15.

Barajul ridicat in inima Ceahlaului, pe Bistrita, este depasit doar de cel de la Portile de Fier I, avand o inaltime de aproape 127 metri, care il claseaza printre cele mai inalte baraje de pe intregul continent. Hidrocentrala de la Izvorul Muntelui a fost pusa pentru prima data in functiune in anul 1960, apa lacului fiind pompata de 6 generatoare, cu o capacitate totala de 210 MW. Volumul de apa al lacului variaza, fiind sustinut de afluentii Bistritei, printre care se numara Bistricioara, Izvorul Alb, Secu sau Buhalnita.

In apele Lacului Izvorul Muntelui traieste o bogata fauna piscicola, reprezentata de specii foarte cautate, precum cleanul, pastravul curcubeu sau cel indigen, scobarul sau platica. Pe langa pescuit, o activitate foarte indragita de majoritatea celor care sosesc la Izvorul Muntelui, turistii au posibilitatea de a se plimba pe lac, pornind din micul port amenajat pe unul dintre maluri. Fie ca opteaza pentru plimbari cu  vaporul, barca, sau hidrobicicleta, turistii au astfel ocazia de a se relaxa, lasandu-se purtati in largul lacului si admirand imprejurimile pitoresti ale acestor meleaguri ale judetului Neamt. La Izvorul Muntelui se pot desfasura si scufundari, acesta fiind singurul loc din intreaga regiune a Moldovei in care este autorizata aceasta activitate. Zona beneficiaza si de diverse unitati de cazare, de la mici pensiuni la moteluri, pentru cei care vor sa petreaca aici mai mult de o zi.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. adi
    2013-03-03
    20:52:24

    un lac mare in inima muntilor ofera mereu una din cele mai frumoase privelisti

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>