Lacul Negru – Muntii Vrancei

lacuri lacuri din moldova muntii vrancei

 

Lacul Negru

Lacul Negru sau Lacul cu plamana, dupa cum i se mai spune, se gaseste in rezervatia de pe versantul din partea de sud-est a culmii Dealului Negru si ocupa sectorul superior din bazinul hidrografic al paraului Lacului Negru. Acesta se gaseste la altitudinea de 1.215 metri, avand o culme ce urca pana la 1.548 metri, desfasurandu-se pe suprafata de 1 hectar. Adancimea maxima atinsa este de 7,5 metri.

Album foto Lacul Negru

Harta zonala Lacul Negru – Muntii Vrancei

Descriere Lacul Negru

Geologic, formatiunile pe care repauseaza Lacul Negru, de altfel o mlastina, apartin seriei de cliva dintr-o structura foarte importanta, iar straturile sunt conforme cu orientarea generala a versantului. Dupa parerea celor care l-au studiat, lacul s-a format in urma producerii unei alunecari uscate, de proportii insemnate, care a angajat o masa importanta de gelifractie (blocuri de marimi si de forme diferite, formate ca urmare a gelifractiei – dezagregare a rocilor sub actiunea repetata alternanta a inghetului si dezghetului) provenite mai ales din formatiuni de gresii de cliva. Cuveta lacustra are o forma aproximativ triunghiulara cu un varf orientat catre nord.

Este asimetrica, in sensul ca versantul vestic este scurt si povarnit in raport cu cel opus. El se alimenteaza din amonte printr-un paraias ce-si descarca apele infiltrate prin masa de gelifracte, un gronhotis (ingramadire de bucati de roca colturoase, de dimensiuni variabile, rezultate din dezagregarea stancilor si pravalite din munti sau aduse de ghetari) foarte larg, care paraziteaza valea de versant si din lateral stanga.

Lacul are un emisar, paraul Lacului Negru, ce evacueaza un debit egal cu cel de alimentare, iar la 250m aval sufera o importanta rupere de panta si se creeaza un repezis atragator. Suprafata lacului are aproximativ 13.300 mp, din care aproape jumatate este luciu de apa. Cealalta jumatate ii apartine unui strat de muschi cu dezvoltare variata. In jumatatea superioara a luciului de apa sunt prezente numeroase trunchiuri vechi de arbori dislocati, in majoritate rasinoase, care alcatuiesc o stroma (grup de lamele intre care se gasesc clorofila unor plante) ce functioneaza ca suport pentru vegetatia actuala, respectiv plaurul (vegetatia acvatica ce pluteste deasupra apei).

Rezervatia naturala Lacul Negru este parte componenta a retelei ecologice din zona, dar si a gruparii de protectie a carnivorelor de pe teritoriul judetului Vrancea. Se gasesc aici populatiile reprezentative de carnivore de mari dimensiuni. De asemenea, se gasesc aici numeroase specii de flora si fauna endemice sau de interes comunitar precum: roua cerului (Drosera rotundifolia), plamana (Menyanhtes trifoliata), bumbacarita (Eriophorum vaginatum), tritonul de munte (Triturus montandoni), salamandra (Salamandra). Rezervatie naturala de tip mixt, este situata pe versantul sud estic al Dealului Negru, ocupand sectorul superior al bazinului hidrografic al Paraului Lacului Negru. Numele lacului a fost atribuit datorita intunecimii padurii de molid. Mai este cunoscut si sub numele de Lacul Plamina.

Pentru a ajunge la lac se acceseaza DJ 205D FocsaniNistorestiHerastrau, urmand mai departe drumul forestier de pe Valea Narujei ce duce pana la bazinul de receptie Izvoarele Narujei. Aproape de cabanele forestiere de aici se observa un traseu marcat cu cruce rosie ce conduce spre Lacul Negru.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. vali crintea
    2014-10-10
    21:37:52

    am fost ! superb! linistea e minunata imaginile deosebite !

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>