Lacul Oasa

baraj lacuri lacuri din transilvania obiective turistice judetul alba obiective turistice judetul sibiu

 

Lacul Oasa

Lacul Oasa este un lac de acumulare format pe Raul Sebes, localizat din punct de vedere geografic la granita dintre judetul Alba si judetul Sibiu, in Masivul Sureanu, ce apartine lantului Carpatilor Meridionali. Lacul este situat la o altitudine de 1255 metri si are o suprafata de aproximativ 441 hectare. Pe Raul Sebes sau amenajat si alte trei lacuri de acumulare Tau, Obreja si Petresti, Lacul Oasa fiind cel mai mare dintre ele.

Album foto Lacul Oasa

Harta zonala Lacul Oasa

Descriere Lacul Oasa

Lacul s-a format in Defileul Oasa, in zona confluentei raurilor Frumoasa si Slanele, in urma construirii Barajului Oasa, intrat in functiune in anul 1979. Construit din anrocamente si mascat cu beton armat, barajul are o inaltime la coronament de aproape 100 metri, o latime maxima la baza de 250 metri si la coronament de 10 metri. Suprafata lacustra formata in spatele barajului are o lungime de aproximativ 5 km.

Potentialul energetic al Lacului Oasa a inceput sa fie valorificat incepand cu anul 1980, cand a fost pusa in functiune Centrala subterana Galceag. Acumularea de apa realizata are un volum util de 136 milioane mc, pentru ridicarea debitului fiind captat si raul Ciban. In plus, prin intermediul statiei de pompare Galceag ce contine doua hidropompe de cate 10 MW, Lacul Oasa primeste si apele raului Cugirul Mare.

Hidrocentrala de tip caverna prezinta o aductiune constituita de o galerie lunga de aproximativ 8 km, ce ajuta la conducerea apei de la locul de colectare pana la punctul de folosire. Aceasta este echipata cu doua grupuri de pompe de tip Francis, ce au fiecare o putere de 75 MW.

Barajul Oasa este traversat de drumul national DN67C, cunoscut sub numele de Transalpina sau drumul regelui, cea mai inalta sosea din Romania, ce leaga localitatea Novaci de orasul Sebes. Aceasta sosea face legatura intre Oltenia si Transilvania si isi croieste un drum spectaculos, plin de serpentine prin crestele Muntilor Parang, formand o paralela cu Valea Jiului si Valea Oltului.

Barajul reprezinta de asemenea un punct de plecare a doua trasee montane care urca spre Varful Cindrel din masivul muntos cu acelesi nume. Piesajul din jurul barajului este minunat, Lacul Oasa fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din aceasta zona a Transilvaniei. Aceasta zona montana cu aspect depresionar impresioneaza prin imaginea versantilor acoperiti cu paduri intinse de molid ce se oglindeste in apele linistite ale lacului. Ambele maluri care inconjoara lacul pot fi strabatute pe jos sau cu ajutorul masinii. Pe malul drept care poarta numele de Oasa Mare trece Transalpina, aici varsandu-se si raul Frumoasa, iar malul stang, in care se varsa Salanele poarta numele de Oasa Mica. De pe Oasa Mica poate fi vazut cel mai inalt pisc al Muntilor Sureanu: Varful lui Patru, ce atinge o inaltime de 2130 metri.

Conditiile naturale de aici sunt favorabile nu numai iubitorilor de drumetii, ci si amatorilor de pescuit, gasindu-se in lac pesti cautati precum pastravul, clenul sau craietele. Un obiectiv turistic la fel de important, aflat in apropierea lacului este Manastirea Oasa.

Frumusetea peisajelor naturale de aici si aerul proaspat si curat de munte fac din Lacul Oasa si din imprejurimile sale o destinatie ce nu trebuie ocolita, mai ales daca va aflati in trecere pe Transalpina.

Prezentare video Lacul Oasa


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>