Lacul Ochiul Beiului – Cheile Nerei

cheile nerei lacuri lacuri din banat obiective turistice judetul caras severin

 

Lacul Ochiul Beiului

Lacul Ochiul Beiului este situat intr-o zona de o salbaticie impresionanta a Parcului National Cheile Nerei – Beusnita, la limita Muntilor Aninei cu Muntii Locvei, in punctul de confluenta al Raului Beu cu Raul Beusnita. Acesta atrage atentia datorita apei sale limpezi, de un albastru verzui foarte intens si placut la privire.

Album foto Lacul Ochiul Beiului – Cheile Nerei

Harta zonala Lacul Ochiul Beiului – Cheile Nerei


Descriere Lacul Ochiul Beiului – Cheile Nerei

Lacul Ochiul Beiului este un lac de origine carstica, situat la o altitudine de 310 metri, cuva in care s-a acumulat apa de aici avand forma unui crater. Acest ochi de apa se desfasoara pe o suprafata ce masoara in jur de 280 metri patrati, inregistrand o adancime maxima de aproape 4 metri. Apa lacului este alimentata de un izvor si nu ingheata in perioada sezonului rece, pe malul sau strangandu-se numeroase pasari migratoare, care gasesc aici un habitat favorabil.

De acest lac se leaga si mitul ielelor, localnicii sustinand cu tarie ca in Noaptea Sanzienelor, acestea se strang in jurul lacului, scaldandu-se si dansand pana la ivirea zorilor. Exista de asemenea si o legenda referitoare la aparitia acestui ochi de apa: se spune ca in urma cu sute de ani peste aceste meleaguri domnea un pasa renumit pentru viclenia sa, care avea un baiat foarte chipes, ai carui ochi de un albastru patrunzator te faceau sa-l indragesti fara indoiala. Obisnuind sa mearga la vanatoare prin imprejurimi, tanarul s-a indragostit de fiica unui valah, maniindu-l pe tatal sau, care a ordonat ca fata sa fie imediat omorata. Dezamagit de rautatea tatalui sau si indurerat din cauza mortii frumoasei fete care ii rapise inima, tanarul si-a pus capat zilelor, in locul unde acesta o intalnise pe fata luand nastere un frumos lac, de un albastru patrunzator, asemeni ochilor sai.

Foarte aproape de Ochiul Beiului se gasesc cascadele formate pe Raul Beusnita, ce ofera o panorama incantatoare, dar si ruinele unei foste cetati medievale: Cetatea Ilidia.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. Petrus.
  2014-01-11
  08:00:32

  Cunoasc intr-o oarecare masura zona si pot afirma este o bijuterie in filigran a uneia din cele mai importante zona carstice din Romania, zona in care carsticul se intepatrunde cu zona metalifera si da nastere clestarului din acest lac.
  Recomand turistilor care vor sa-l vada in adavarata lui splendoare, sa-l viziteze la sfarsitul iernii, inceputul primaverii, atunci cand zapezile se topesc si se anunta viituri pe cursurile raurilor interioare ale Banatului montan, spectacolul este de-a dreptul magistral.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>