Lacul Paltinu – Barajul Paltinu

baraj lacuri lacuri din muntenia obiective turistice judetul prahova valea doftanei

 

Lacul Paltinu - Barajul Paltinu

Lacul Paltinu este situat in judetul Prahova, intr-o zona deosebita datorita peisajelor pe care le ofera. Acesta este un lac de acumulare situat pe Valea Doftanei, intins pe o lungime de 3 km, ce s-a format in urma ridicarii Barajului Paltinu.

Album foto Lacul Paltinu – Barajul Paltinu

Harta zonala Lacul Paltinu – Barajul Paltinu

Descriere Lacul Paltinu – Barajul Paltinu

Accesul catre lac se realizeaza foarte usor, pe DN1, dinspre Bucuresti spre Ploiesti. Dupa Campina, se urmeaza traseul catre Valea Doftanei si se merge pe langa rau, pe un traseu turistic incantator pana se va ajunge la Barajul Paltinu.

Din cauza conditiilor geomorfologice dificile ale vaii pe care este construit in prezent barajul a fost necesara ridicarea unei constructii de beton in forma de arc, cu o fundatie foarte solida. Barajul Paltinu are o inaltime deasupra fundatiei de aproape 110 metri si o lungime totala a coronamentului de aproximativ 455 metri. Barajul a fost construit incepand cu anul 1966, fiind pus in functiune in anul 1971. Din cauza faptului ca in timpul primei umpleri a lacului cu apa s-au produs mai multe deplasari ale structurii initiale a barajului a fost necesara o consolidare a constructiei, desfasurata in mai multe etape pana cand s-a ajuns la o forma finala. La baza barajului a fost instalata o centrala hidroelectrica, cu o putere de 10 MW.

Lacul Paltinu, format in urma construirii barajului se intinde in prezent pe o lungime de 3 km si este una dintre principalele obiective turistice de pe Valea Doftanei. Acesta este situat intr-o zona montana ideala pentru relaxare, plimbari in aer liber si chiar pentru pescuit, fiind o locatie foarte cautata pentru pestii rapitori adapostiti in aceste ape: stiuca, bibanul sau cleanul.

Lacul Paltinu serveste drept sursa de apa potabila pentru orasele aflate in apropiere: Ploiesti si Campina, dar si pentru irigarea suprafetelor agricole ale regiunii. Apa lacului asigura irigarea a 9000 de hectare din lunca Raului Prahova si din zona Baicoi – Ploiesti.

Pe langa aceste beneficii practice pe care le asigura, Lacul Paltinu ofera de asemenea si o priveliste minunata, ca urmare a asezarii sale geografice intre masivele muntoase ale Carpatilor Curburii. Langa lac, Raul Doftana a creat si niste superbe chei, intinse pe o lungime de aproximativ 300 metri, reprezentand inca un aspect pozitiv al potentialului turistic al zonei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>