Lacul Rosu – Cheile Bicazului

cheile bicazului lacul rosu lacuri lacuri din transilvania obiective turistice judetul harghita

 

Lacul Rosu

Lacul Rosu este cel mai mare lac de baraj natural din Romania, face parte din masivul Hasmasul Mare, situandu-se intre Suhardul Mic (1352 m) si Suhardul Mare (1507 m), la o altitudine de 983 metri, in apropierea Cheilor Bicazului. Numele de Lacul Rosu provine de la Paraul Rosu, parau ce traverseaza straturi de culoare rosie, cu oxizi si hidroxizi din fier in muntii pe care ii intalneste in drumul sau.

Album foto Lacul Rosu

Harta zonala Lacul Rosu – Cheile Bicazului

Descriere Lacul Rosu

Cunoscut de oamenii locului sub numele de Taul Rosu, Lacul Rosu s-a format relativ recent, prin stavilirea apelor Bicazului, fenomen ce s-a produs natural in luna iulie a anului 1837. Intr-o zi ploioasa din acel an, ca urmare a precipitatiilor abundente marea cantitate de moloz stancos de pe versatul nord – vestic al Stancii Ucigasului a alunecat, blocand drumul Paraului Oii. Acest fenomen s-a produs in urma infiltrarii apelor unei puternice ploi, s-au cutremurului puternic ce s-a produs in zona Vrancei in acea perioada, dar esential este ca, s-a format prin deplasarea masei argiloase depuse cu ocazia ultimei ere glaciare pe versantul nord-vestica a Muntelui Ghilcos (Varful Ghilcos – 1.406 m), inchizand valea in care paraiele Rosu, Licas, Oilor si Suhard, cu un mare debit de apa, s-au adunat formand Lacul Rosu. Ceea ce e de fapt interesant la acest lac nu e modul sau de formare, nici culoarea sa, ci aspectul sau de-a dreptul spectaculos. Deoarece aici se afla acum aproape 200 de ani o padure, lacul se arata azi ca o padure scufundata. Peste tot se mai vad inca vechile trunchiuri de copaci iesind din apa.

Bazinul Lacului Rosu este umplut de aluviuni incet, se pare ca in ultima suta de ani, s-au depus 480.000 mc de aluviuni, ceea ce inseamna reducerea volumului apei cu 40% si exista pericolul ca sa dispara total pe viitor. In albia paraurilor Hasmas si Piatra Rosie au fost construite diguri intre anii 1960-1962 cu scopul de a retine aluviunile aduse de catre acestea, dar si in aceste conditii cu ocazia precipitatiilor importante se poate observa colorarea rosiatica a apelor lacului cauzata de aluviunile aduse. In anul 1890 lungimea maxima a lacului era aproximativ 1300 metri, care s-a redus cu timpul la 950 metri.

Paraiele care curg in lac au un debit total de 1 – 1,5 metri cubi de apa pe secunda. Temperatura maxima a apei la suprafata atinge vara 22 grade. Iarna, lacul ingheata pe o adancime de 60-70 cm, pe toata suprafata, adancimea maxima a Lacului Rosu este de 10 metri.

Imprejurimile Lacului Rosu au un microclimat placut, deosebit de benefic pentru tratarea starilor de convalescenta, extenuare fizica si psihica, insomnii, neurastenii. Statiunea Lacu Rosu situata in vecinatatea lacului, este un adevarat paradis pentru cei care cauta recreere si odihna.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>