Lacul Sfanta Ana – Tusnad

lac vulcanic lacuri lacuri din transilvania obiective turistice judetul covasna tusnad

 

Lacul Sfanta Ana

Lacul Sfanta Ana este singurul lac vulcanic de pe teritoriul Romaniei, fiind situat in Muntii Harghitei, in Masivul Ciomatu, in judetul Covasna. Lacul s-a format pe fundul craterului vulcanului stins numit Ciomatu, la o altitudine de 946 metri, avand o forma ovala.

Album foto Lacul Sfanta Ana

Harta zonala Lacul Sfanta Ana – Tusnad

Descriere Lacul Sfanta Ana

Suprafata Lacului Sfanta Ana este de aproximativ 19 hectare, avand o lungime de 620 metri, o latime maxima de 460 metri si o adancime maxima de 7 metri. Varsta acestui lac nu a fost determinata cu exactitate, insa in urma cercetarilor s-a estimat ca ultima eruptie a vulcanului in craterul caruia s-a format ar fi avut loc in urma cu aproximativ 32000 de ani in urma. Dupa studiilor desfasurate s-a ajuns in cele din urma la concluzia ca istoria Lacului Sfanta Ana a inceput in urma cu aproximativ 9000 de ani. Fiind un lac fara izvoare, acesta s-a format in timp prin acumularea continua din apa provenita din precipitatii.

De existenta acestui lac sunt legate de asemenea si mai multe legende. Localnicii povestesc despre existenta a doi tineri care trebuia sa se casatoreasca, in ciuda faptului ca fata, pe nume Ana nu dorea acest lucru. Istorioara are un sfarsit tragic, intrucat in seara nuntii se spune ca mireasa s-ar fi aruncat in acest lac, deoarece fusese obligata de parintii ei sa se casatoreasca pentru averea baiatului, trupul ei fiind de negasit. Chiar si astazi, in fiecare an de hramul Sfanta Ana,  lacul este sfintit de catre mitropolie.

O alta legenda sustine faptul ca pe aceste meleaguri ar fi locuit cu mult timp in urma doi tirani, ce erau frati si stapaneau fiecare cate o cetate, pe varful Puciosu, aflat in apropiere, respectiv pe teritoriul pe care se afla actualul lac. Invidios pe fratele sau care avea mai mult noroc si o caleasca foarte frumoasa, stapanul cetatii de pe Puciosul si-a propus ca a doua zi va merge la fratele sau cu o caleasca mult mai frumoasa. Zis si facut. A doua zi acesta a pus sa fie inhamate la caleasca opt dintre cele mai frumoase fete din tot tinutul, care bineinteles ca nu au avut forta necesara nici macar pentru a o urni. Manios, acesta a inceput sa biciuiasca si sa batjocoreasca fetele. Una dintre cele opt fete, pe nume Ana, se zice ca l-ar fi blestemat pe stapanul tiran, care in urma unei furtuni puternice, cu tunete si fulgere s-a scufundat impreuna cu cetatea sa in flacari, in acest loc formandu-se apoi un lac mare si albastru, numit de locuitorii din zona Sfanta Ana, dupa numele fetei.

Apa lacului este una foarte limpede, in care nu exista vietati, deoarece nu este oxigenata. O alta legenda spune despre aceasta apa ca cine se spala aici este scapat de pacate si nu moare niciodata.

Localnicii din imprejurimea lacului pot spune turistilor cum va fi prognoza meteo, intrucat ei au o alta metoda traditionala, de a afla cum va fi vremea, cu ajutorul celor doua fisuri care s-au format in munte. Acestia cred ca daca emanatiile din fisuri pisca la nas este un semn de vreme rea si furtuni, iar daca nu, spun ca vremea va fi frumoasa si insorita, perfecta pentru turistii sositi. Acest fenomen are se pare si o explicatie stiintifica, activitatea post vulcanica ce inca se desfasoara in interior este sensibila la schimbarile presiunii atmosferice. Cand aceasta scade, gazele precum sulful si bioxidul de carbon urca la suprafata, dand nastere unui miros intepator, semn ca vor aparea in scurt timp precipitatii.

Lacul Sfanta Ana a fost declarat rezervatie naturala, geologica, floristica si faunistica, fiind legat de Baile Tusnad prin trasee turistice marcate. Lacul se afla intr-o zona montana pitoreasca, intr-un loc unic, la poalele muntilor, fiind imbratisat de paduri intinse de conifere.

Langa acest lac se intinde si cel mai lung lant vulcanic din Europa, reprezentat de Muntii Calimani, Muntii Gurghiu si Muntii Harghita.

Chiar langa acest lac se afla si Capela Sfanta Ana, prima mentionare a acesteia fiind intr-un document autentic datat inca din anul 1349. Tot aici se afla in trecut si Capela Sfantul Ioachim, ridicata in 1562.

Foarte aproape de Lacul Sfanta Ana se afla si Tinovul Mohos, iar pentru a-l vizita se plateste o taxa de intrare pentru fiecare persoana; plimbarea dureaza aproximativ 45 de minute si se poate intra la orele 1000, 1200, 1400 si 1600, in fiecare zi. Acesta se afla la o altitudine de 1050 metri si ofera turistilor prilejul de a putea admira o flora deosebita, merisorul de munte, pinul, peste 20 de specii de muschi si mai multe plante insectivore.

Rezervatia naturala din care face parte Lacul Sfanta Ana ofera si o multime de specii de plante destul de rare si inedite: panselute, muschi de apa sau roododendron.

Pentru turistii care vor sa viziteze lacul este bine de stiut ca va fi necesara platirea unei taxe in cazul in care vor vrea sa ajunga pana acolo cu un automobil.

Povestile din acest tinut in care se afla Lacul Sfanta Ana, natura incantatoare, dar si aerul puternic ionizat cu efecte terapeutice si izvoarele minerale de la Baile Tusnad sunt destule argumente pentru a vizita aceste plaiuri.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. Florin
  2014-07-18
  23:49:25

  Am vizitat acest lac si este foarte curat ,oameni cu foarte mult bun simt si peisajul de nedescris. Va recomand sa il vizitati.

   
 2. danax
  2010-07-17
  21:36:39

  Foarte relaxant, aer curat, prospetime, oameni cu mult bun simt,merita vizitata aceasta statiune.

   
 3. Tetel
  2010-07-01
  10:08:51

  Peisaje de vis, lume f civilizata si f curat in zona, recomand, personal de-abia astept sa termine ploile-astea ca sa ma pot duce la o balaceala.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>