Lacul Siriu – Barajul Siriu

baraj lac de acumulare lacuri obiective turistice judetul buzau

 

Lacul Siriu

Lacul Siriu este un lac artificial, format pe cursul superior al Raului Buzau, intre Masivul Siriu si Masivul Podu Calului, dupa ce a fost construit Barajul Siriu, in perioada anilor 1982-1994. Intreaga zona a lacului si a barajului reprezinta unul dintre cele mai cunoscute locuri din judetul Buzau, bucurandu-se de un potential turistic ridicat.

Album foto Lacul Siriu – Barajul Siriu

Harta zonala Lacul Siriu – Barajul Siriu

Descriere Lacul Siriu – Barajul Siriu

La Lacul Siriu se ajunge foarte usor pe drumul national DN10, acesta fiind situat la jumatatea distantei dintre orasul Buzau si orasul Brasov, pe teritoriul administrativ al Localitatii Siriu.

Lacul artificial ce a luat nastere aici se intinde pe o lungime de aproximativ 10 km, volumul sau de apa alimentand Hidrocentrala Nehoiasu de 42 de MW instalata in zona barajului de aproximativ 100 metri inaltime. Prin materialele folosite pentru construirea sa, Barajul Siriu este diferit de marea majoritate a barajelor din Romania, acesta neavand in compozitia sa beton, ci doar piatra, pamant si argila.

Pentru a putea fi ridicat Barajul Siriu, ruta principala a drumului national ce trece pe aici a fost schimbata, prin amenajarea unor viaducte care sa faca posibila ocolirea intinderii de apa.

Pe langa faptul ca are o contributie semnificativa la obtinerea energiei electrice, la alimentarea cu apa potabila a localitatilor invecinate si la irigarea terenurilor agricole, Lacul Siriu este considerat o atractie turistica importanta a regiunii, intrucat intreaga priveliste din zona lacului este incantatoare, colinele si padurile ce il strajuiesc oglindindu-se foarte frumos in apele sale limpezi.

Mai mult, vizitatorii pot practica aici diferite sporturi nautice, se pot plimba cu pluta sau pot ramane la plaja. Lacul este apreciat de asemenea si de cei pasionati de pescuit, intrucat in apele de aici se gasesc carasi, pastravi, crapi sau cleani.

In apropierea lacului se gaseste si o mica statiune apreciata pentru izvoarele sale termale: Statiunea Baile Siriu, si un alt lac, Lacul Vulturilor, format la o altitudine de aproximativ 1420 metri, in Muntii Siriu.

In acesti munti, mai exact in locul cunoscut sub numele de Coltii Babei, turistii ce se aventureaza sa strabata cararile montane pot intalni capre negre aduse din Muntii Retezat, aceasta regiune numarandu-se printre putinele in care mai traiesc aceste specii rare. Pe malul Raului Buzau se afla un alt punct de interes pentru turistii sositi in aceasta zona: Tabara Hartagu, un cunoscut loc de plecare in drumetiile catre Muntii Vrancei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>