Lacul Tau – Bistra

baraj lac de acumulare lacuri lacuri din transilvania obiective turistice judetul alba

 

Lacul Tau

Lacul Tau este un lac de acumulare din judetul Alba, ce se gaseste la  distanta de 40 km de Sebes, in apropierea Localitatii Sugag. Lacul s-a format prin ridicarea Barajului Tau, in punctul de confluenta al Raului Sebes cu Raul Bistra, la o altitudine de aproximativ 790 metri, intreaga zona avand un potential turistic impresionant.

Album foto Lacul Tau – Bistra

Harta zonala Lacul Tau – Bistra

Descriere Lacul Tau – Bistra

Fiind amplasat in inima Muntilor Sureanu in vest si Muntilor Cindrel in vest, pe pitoreasca Vale a Sebesului, Lacul Tau se bucura de prezenta unor peisaje naturale foarte apreciate de turistii ce trec pe aici. Se ajunge aici urmand traseul drumului national DN67C, cunoscut si sub numele de Transalpina, una dintre cele mai pitoresti sosele transcarpatice. Datorita panoramelor ce se pot admira de la inaltime, Barajul Tau reprezinta un principal punct de atractie. Acesta este construit din beton, avand o forma de arc dublu. Inalt de 78 de metri si lung de 178 de metri, barajul permite acumularea unei cantitati imense de apa. Scopul construirii acestui baraj a fost acela de a produce energie electrica cu ajutorul apei, ansamblul hidroenergetic de aici fiind inaugurat in anul 1984.

Lacul Tau prezinta un interes deosebit si pentru cei pasionati de pescuit, apa de aici fiind populata de specii de pesti cautate, precum pastravul sau cleanul. Tot pe Raul Sebes se gasesc si alte lacuri de acumulare, precum Lacul Oasa, Lacul Obreja sau Lacul Petresti, dintre toate, Lacul Tau fiind al doilea ca marime, dupa Oasa. Aproape de acest lac se gaseste si un lac de cult de poate fi vizitat: Manastirea Tet, la care se poate ajunge pe drumul ce porneste in dreapra barajului. Aceasta intreaga zona merita cu siguranta vizitata, intrucat ofera unele dintre cele mai frumoase si spectaculoase peisaje montane ce pot fi intalnite in Romania.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>