Lacul Ursu – Sovata

lacuri lacuri din transilvania obiective turistice judetul mures sovata

 

Lacul Ursu

Lacul Ursu este singurul lac heliotermic din Europa, numarandu-se printre cele mai mari lacuri de acest tip din intreaga lume. Localizat in judetul Mures, pe suprafata localitatii Sovata, mai exact in Statiunea Sovata, Lacul Ursu s-a format in perioada anilor 1875 – 1880, in urma unor alunecari de teren ce au blocat cursul paraurilor Toplita si Auriu, luand nastere astfel lacul.

Album foto Lacul Ursu

Harta zonala Lacul Ursu

Descriere Lacul Ursu

Intreaga intindere de apa inregistreaza in prezent aproximativ 17.5 metri adancime si in jur de 46 000 metri patrati. Denumirea de lac heliotermic se refera la efectul produs de combinatia intre cele doua straturi de apa existente aici: apa dulce de la suprafata lacului si apa sarata de la fundul lacului. In anul 1900, temperatura apei a inregistrat 71 grade Celsius, cea mai mare valoare inregistrata vreodata, insa dupa ce numarul turistilor a inceput sa creasca, temperatura apei a inceput sa scada treptat. Principalul aspect ce contribuie la potentialul turistic al acestei zone este faptul ca apa lacului este recomandata in tratarea diverselor afectiuni cardiovasculare, ginecologice, digestive, endocrine sau ale aparatului locomotor. Foarte renumit este namolul ce se gaseste aici si are proprietati benefice pentru organism. Acesta este folosit in tratamentele realizate in Statiunea Sovata, pe intreaga perioada a anului. Datorita apei din Lacul Ursu si a impachetarilor cu namol, starea foarte multor persoane bolnave care au urmat tratament aici s-a ameliorat. Pe langa baile calde cu namol si apa din Lacul Ursu, turistii sositi aici se pot relaxa, bucurandu-se de peisaje pitoresti, dominate de colinele foarte bine impadurite ce inconjoara atat lacul, cat si intreaga statiune care a luat nastere in jurul acestuia.

Turistii care vor sa viziteze Lacul Ursu si Statiunea Sovata, trebuie sa stie ca pot ajunge aici urmand traseul drumului national DN13 A, ce porneste din Miercurea Ciuc si trece prin Odorheiu Secuiesc si prin Statiunea Praid, locatii reprezentative pentru Tinutul Secuiesc.

In apropiere de Lacul Ursu se gasesc si Lacul Alunis, Lacul Rosu, Lacul Paraschiva, Lacul Negru, Lacul Tivoli, Lacul Mierlei si Lacul Serpilor, cu ape clorulate si sodice, ce pot reprezenta destinatii de vacanta in timpul sezonului cald. Pentru turistii doritori de aventura din Statiunea Sovata, recomandam plimbari cu Mocanita, ce efectueaza mai multe trasee de zi printre padurile minunate din zona Sovatei, iar la doar cativa kilometri se poate vizita si Salina Praid, una dintre cele mai impresionante si vizitate saline din tara, salina ce beneficiaza de o amenajare interioara inedita.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>