Lacul Vulturilor – Muntii Siriu

lac glaciar lacuri lacuri din muntenia obiective turistice judetul buzau

 

Lacul Vulturilor

Lacul Vulturilor, cunoscut si sub denumirea de Lacul Fara Fund, se numara printre cele mai cunoscute obiective turistice din Judetul Buzau, fiind situat in apropierea Localitatii Siriu. Acesta este un lac periglaciar, localizat la o altitudine de aproximativ 1420 metri, pe suprafata Muntilor Siriu, in partea estica a Varfului Malaia.

Album foto Lacul Vulturilor

Harta zonala Lacul Vulturilor – Muntii Siriu

Descriere Lacul Vulturilor

De cele doua nume ale acestui lac se leaga si doua legende, foarte populare in randul locuitorilor acestor plaiuri buzoiene. Conform unei legende, cuprinsa intre paginile cunoscutei carti Romania Pitoreasca a lui Alexandru Vlahuta, se pare ca acestei intinderi de apa i-a fost dat numele de Lacul Vulturilor, intrucat in primele zile de primavara, cand pamantul incepea sa se dezmorteasca dupa o lunga si grea iarna, aici se strangeau stoluri intregi de vulturi, care incercau sa isi invete puii sa-si ia zborul. O alta legenda, datorita careia lacul a fost numit “fara fund” ne spune ca in urma cu multi ani, un cioban ce isi pastea turma de oi aici si-a aruncat bata in lac, gasind-o dupa un an in apele Dunarii.

Accesul catre Lacul Vulturilor nu este foarte dificil, existand chiar un traseu turistic marcat, ce dureaza in jur de 3 ore si duce catre aceasta minunata atractie naturala, prin Valea Neagra. Traseul se continua chiar mai departe de lac, spre Varful Poarta Vanturilor, ce masoara in jur de 1490 metri si spre Valea Urlatoarea si Valea Crasna. De-a lungul intregului traseu pot fi admirate privelisti de o salbaticie incantatoare, iar pe unul dintre versantii ce inconjoara Lacul Vulturilor traiesc singurele exemplare de capre negre din Muntii Buzaului, aflate pe cale de disparitie si protejate de lege.

Lacul Vulturilor se intinde pe o suprafata ce masoara aproape un hectar, adancimea sa maxima masurand in jur de 2,5 metri. In imediata apropiere a lacului se gaseste Cabana Lacul Vulturilor, unde cei sositi aici se pot caza. De asemenea, turistii mai curajosi si mai putin pretentiosi pot opta si pentru o campare cu cortul. In acesta zona pot fi vizitate si alte obiective turistice, precum Baile Siriu, Casacada Pruncea sau Lacul Siriu – Barajul Siriu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>