Localitatea Baita – Bihor

bihor localitati localitati turistice

 

Zona Baita

Orasul Nucet din judetul Bihor este gazda unei zone autentice, Localitatea Baita. Intreaga zona este o comoara a naturii datorita rocilor calcaroase care au format de-a lungul timpului pesteri si cariere de marmura. Localitatea este casa a aproximativ 1500-2000 de locuitor, majoritari romani. La distanta de 30 km fata de localitate se gaseste orasul Beius, iar la 40 km se afla Padisul, cu cateva atractii turistice, precum Valea Galbenei, Ratul Florilor si Cetatile Ponorului.

Album foto Localitatea Baita

Harta zonala Localitatea Baita – Bihor

Localitatea Baita are o istorie bogata. Se spune ca in urma cu 400 de ani minerii de aici erau germani colonizari. Mai tarziu, pe acest pamant a fost ridicata si o biseica. Chiar si in prezent se poate citi pe inscriptia bisericii, care atesta momentul constructiei. Aceasta biserica catolica a fost ctitorita in timpul imparatesei Maria Terezia.

O resursa naturala proeminenta in Localitatea Baita a fost argintul, care a fost exploatat in mod deosebit, in special in zona Valea Seaca.

Treptat, s-a trecut si la alte tipuri de exploatari, mai exact, la exploatarea de molibden si bismut. Potrivit surselor, la acel moment s-au aflat in mina aproximativ 10.000 de mineri, care au extras peste 300.000 de tone de minereu de uraniu ce au fost trimise in Uniunea Sovietica, cantitate ce ar fi fost suficienta pe o perioada de 300 pentru reactorul atomic de la Cernavoda sau 30 de ani de curent electic necesar tarii.

In perioada extragerii au luat nastere doua noi orase, Stei si Nucet, orase care au mari probleme datorate reziduurilor radioactive ramase in zona.

Localitatea Baita ar putea deveni un loc ideal pentru concediu datorita climei moderate, izvoarelor minerale sau regimului ce caracterizeaza aceasta regiune.

Pe plan istoric, Baita ofera o reprezentare clara asupra istoriei, gazduind numeroase monumente istorico-arhitecturale, avand datini si obiceiuri pastrate cu sfintenie. Asezarea de la Baita este una din primele comune hunedorene cu o imensa valoare patrimoniala. Aici reprezinta prin sfintenia lor bisericile ortodoxe din Baita si Hartagani, Biserica de la Trestia si Biserica Catolica din satul Baita, ridicata in 1798.

Pe langa aceste biserici, alte monumente demne de vizitat, precum Rezervatia naturala de calcare de la Craciunesti.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>