Localitatea Bilbor

localitati localitati turistice obiective turistice judetul harghita

 

Bilbor

Bilbor, cea mai nordica localitate a judetului Harghita se remarca printr-o bogata retea hidrografica de ape minerala. In prezent, aceasta este o locatie foarte apreciata de turistii care sosesc aici, fiind considerata cel mai nepoluat loc din Romania. Principalul aspect care contribuie la potentialul Bilborului este reprezentat de numeroasele izvoare cu apa minerala si dulce prezente aici.

Album foto Localitatea Bilbor

Harta zonala Localitatea Bilbor – Transilvania

Descriere Localitatea Bilbor

Comuna Bilbor, cunoscuta si sub numele de Bélbor (magh.) sau Belbern (germ.), este cel mai nordic punct al judetului Harghita, fiind localizata la o altitudine cuprinsa intre 900, respectiv 1053 m.

Localitatea se afla la poalele Muntilor Calimani, fiind traversata de Valea Bistricioarei, care a condus la formarea sutelor de izvoare subterane, 700 la numar, din care, in prezent, doar 17 sunt exploatate. Malul stang al Bistricioarei adaposteste izvoare cu apa minerala, iar malul drept, izvoare cu apa dulce.

Cea mai apropiata gara CFR se afla la 28 km fata de Bilbor, la Toplita. La o distanta de numai 9 km, se afla hotarul judetului Suceava. Numarul mic de cai ferate, ingreuneaza accesul in depresiune, iar locul pare uitat de lume. Totusi, bogatia izvoarelor, traseele turistice si rezervatiile naturale, ii atrag asemenea unui magnet pe turistii dornici sa descopere comorile nesecate ale Bilborului.

Intr-o zona ferita de zgomot, trafic si aer poluat, specifice asezarilor urbane, localnicii se bucura de frumusetea naturala a mediului si de un trai mai sanatos decat cel de la oras. In anul 1751, in documentele atestate, Bilborul apare pentru prima data sub numele de Bélbor. In folclor, prima denumire a fost Satul lui Stan, dupa numele profesorului Vasile Stan, om al satului din stravechea familie a Stanestilor. Conform documentelor, in anul 1850, populatia satului numara in jur de 628 locuitori, din care peste 500 erau romani, aproximativ 30 maghiari si 12 rromi. In perioada ce a urmat, intre anii 1910-2002, numarul romanilor a crescut, in timp ce numarul ungurilor a scazut. Confesiunea predominanta este cea ortodoxa, ce reprezinta o proportie de aproximativ 90% din populatie, fiind urmata de romano-catolici si evanghelici.

Daca pasii te poarta pe meleagurile Transilvaniei, Bilborul este un loc pe care nu vrei sa il ratezi. Peisajul pitoresc, te face sa uiti de toate problemele si sa te bucuri din plin de comorile naturii. Desprins dintr-un colt de rai, Bilborul te asteapta sa ii descoperi frumusetea, o frumusete care te indeamna mereu sa te reintorci pe plaiurile lui.

Printre obiectivele turistice care pot fi vizitate atat in Bilbor, cat si in imprejurimile acestei asezari se numara: Rezervatia Naturala Mlastina Dobreanu, ce cuprinde ramasite ale unor plante din era glaciara, aria protejata de mesteacan pitic, in dreptul careia se fac demersuri pentru a deveni rezervatie naturala sau Biserica de lemn, cu hramul Sf. Nicolae, monument istoric si arhitectural, construita intre anii 1795-1797, cu picturi murale valoroase, capodopere ale artei naive. In interiorul bisericii se afla crucile zburatoare, a caror poveste este una inedita.

In imprejurimi, se mai pot vizita Statiunea Borsec, Statiunea Vatra Dornei, alaturi de Complexul Carstic Scaunul Rotund, Castelul Nobiliar Renascentist de la Lazarea, Parcul Deondrologic de la Gheorghieni sau Pasul Paltinis, din comunca Panaci  un drum pavat cu barne de lemn.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>