Localitatea Cisnadioara – Sibiu

localitati localitati turistice obiective turistice judetul sibiu sibiu

 

Cisnadioara

Localitatea Cisnadioara este o asezare rurala asezata intr-o pitoreasca zona a judetului Sibiu, in imediata apropiere a Orasului Cisnadie, la o distanta de numai 10 km de Orasul Sibiu. Acest incantator sat din Marginimea Sibiului este foarte dezvoltat din punct de vedere turistic, oferindu-le vizitatorilor oportunitatea de a vizita aici numeroase obiective turistice, de la atractii naturale, circuite turistice, pana la monumente importante din punct de vedere cultural.

Album foto Localitatea Cisnadioara

Harta zonala Localitatea Cisnadioara – Sibiu

Descriere Localitatea Cisnadioara

Peisajele din Cisnadioara sunt de o frumusete incantatoare, fiind dominate de prezenta dealurilor semete, pe alocuri stancoase si foarte bine impadurite si de versantii Muntilor Cibin, ce se pot zari in departare. Atmosfera linistita si peisajele ce inconjoara satul reprezinta un important punct forte al asezarii. Pot fi desfasurate aici drumetii prin imprejurimi sau se pot urma trasee de bicicleta. La numai 1 km de Cisnadioara se desfasoara Valea de Argint, o superba arie naturala, unde se gaseste un incantator monument geologic al naturii: Calcarele Cretacice de la Cisnadioara, cunoscut si sub numele de Piatra Broastei si format inca din perioada epocii cretacice.

In ceea ce priveste inceputurile istorice ale acestui mic sat ce ne duce cu gandul, datorita aspectului sau, la asezarile sasesti, se spune ca cei ce ar fi intemeiat Cisnadioara ar fi fost colonistii francezi, instalati in aceasta zona dupa ce a fost dat ordinul cistercian, un ordin calugaresc catolic. Prima atestare a Cisnadioarei intr-un document oficial dateaza din anul 1223, in care este mentionata donatia bazilicii fortificate de pe Dealul Sfantul Mihail catre Manastirea Carta, ridicata de calugarii cistercieni, dupa stilul arhitectural simplu si sobru, inspirat din modelul romanicului matur. Cercetarile arheologice desfasurate aici atesta existenta unei vieti organizate pe acest deal cu mult timp inainte de aceasta data. Bazilica romanica ce are un aspect de cetate fortificata, fiind cunoscuta sub numele de Cetatea Cisnadioara, se mai gaseste si in prezent aici si este considerata un simbol al acestei asezari. Din locul in care se gaseste acest monument romanic reprezentativ pentru intreaga regiune a Transilvaniei, se poate admira intreaga vale a Sibiului, peisajele meritand tot efortul de a ajunge aici. Desi este evident ca cetatea si-a pierdut rolul strategic de odinioara, aceasta ii atrage ca un magnet pe vizitatori, fiind puse aici in scena numeroase spectacole si piese de teatru. Ruinele zidurilor si imensele ghiulele de piatra ce se mai pastreaza inca in curtea cetatii creeaza o ambianta specifica epocii medievale. O alta constructie incantatoare a acestei asezari este si Biserica Evanghelica Cisnadioara, ridicata in secolul al XVIII-lea, ce se gaseste chiar in centrul satului. Lacasul ridicat dupa o arhitectura specifica stilului gotic gazduieste cea mai veche orga cu tuburi functionala din Transilvania. O astfel de orga, nefunctionala, insa mult mai veche, se gaseste in Biserica Evanghelica din Sibiu. Tot in centrul Cisnadioarei se poate admira Expozitia Muzeala de Etnografie, ce a luat fiinta inca din anul 1971 si reuneste exponate din ceramica, lemn sau textile reprezentative pentru populatia saseasca din regiunea sudica a Transilvaniei.

Avand in vedere potentialul turistic de care se bucura aceasta zona, se gasesc aici numeroase unitati de cazare, menite sa satisfaca nevoile turistilor sositi aici in vizita.

Un alt aspect ce atrage atentia acestei localitati sunt numeroasele evenimente culturale organizate aici. Spectacolele, concertele sau expozitiile sunt diverse. La Cisnadioara are loc Campionatul National de Canari Cantareti, un concurs unic in tara, organizat anual, la care participa crescatori de canari din toate colturile tarii sau Festivalul ICon Arts, unde se desfasoara diverse cursuri tinute de artisti si profesori renumiti din tara si de peste hotare.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>